Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK

Beköszöntő

Jó ideje terveztük egy nemzetközi kapcsolatokkal, külpolitikával foglalkozó internetes folyóirat elindítását. (Közben mások már meg is előztek bennünket.) Végre találkoztak a folyóirat alapító törekvések, és megszületett a Grotius, amelyet most elindítunk.

A Grotius bejegyzése szerint a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Intézetének és az egyetem Nemzetközi Doktoriskolájának (BCE Nemzetközi Kapcsolatok Multidiszciplinárius Ph.D.-program) a folyóirata. Ezek az intézmények azonban csak az alapítók, kiindulópontként az itt tanító tanárokra és diákokra számítunk leginkább, a folyóirat nyitva áll a nemzetközi tanulmányok diszciplínáiban kutató, publikálni kívánó más intézményekben dolgozó valamennyi kollégánk előtt is, természetesen a külföldiek előtt is.

A Grotius politikai pártoktól, politikai táboroktól független folyóirat.

A Grotius a nemzetközi kapcsolatokhoz kapcsolódó tudományterületek (nemzetközi jog, diplomáciatörténet, magyar külpolitika, Európa-tanulmányok, nemzetközi politikatudomány, civilizációs tanulmányok, biztonságpolitika, világgazdaságtan stb.) tudományos és tudományos ismeretterjesztő folyóirata kíván lenni.

A magas szakmai színvonal biztosítása érdekében a folyóiratban tanulmányokat csak szaklektorok ajánlása alapján közlünk.

A folyóirat kezdetben évente négyszer jelenik meg, (valamikor talán nyomatott formában is). A fő rovatokat a fent említett diszciplínák adják. Ezeken kívül a folyóirat kisebb rovataiban talál az olvasó könyvismertetéseket, kislexikont, portrékat, pályaképek is.

A folyóirathoz kapcsolódó Műhely rovatban oktatási segédleteket (térképek, vázlatok stb.) közlünk, amelyek segítik a nemzetközi tanulmányok tantárgyak tanítását és tanulását.

A Dokumentumtárban (amelyet folytonosan gazdagítani kívánunk) mind az oktatást, mind a tudományos kutatómunkát segítő nemzetközi szerződések és különféle külpolitikai dokumentumok találhatók.

A Grotius Könyvtár a hosszabb tanulmányok, könyvek közlésének fóruma.

A magam részéről örömmel és nagy reményekkel indítom útjára a Grotiust. Szolgálja azt, hogy jobban értsük a világot, s megtaláljuk a helyünket abban!

Budapest, 2006. december

Horváth Jenő
főszerkesztő

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius