Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Johns Hopkins Egyetem Külpolitikai Intézete / University Foreign Policy Institute, Johns Hopkins University (FPI)

A Johns Hopkins Egyetem nagy múltra visszatekintő intézmény, 1876-ban alapították. Az egyetem névadója, Johns Hopkins 1795-ben született Marylandben, és 24 éves korában alapította meg saját kereskedelmi vállalatát, amelyből később óriási vagyonra tett szert. Ebből 1876-ban megalapította a Johns Hopkins Egyetemet, illetve a Johns Hopkins kórházat. Halálakor 1873-ban hét millió dollárt hagyott a két intézmény számára. Akkoriban ez volt a legnagyobb közcélra fordított hagyaték.

Az egyetem tíz akadémiai részlegből áll a Baltimore és Washington közti térségben. Ezen részlegek közé tartozik a Paul H. Nitze School of Advanced International Studies (SAIS, Johns Hopkins Egyetem Paul H. Nitze Nemzetközi Tanulmányok Intézete). A SAIS névadója, Paul H. Nitze 1928-ban summa cum laude diplomázott a Harvard Egyetemen. Franklin D. Roosevelt elnökségétől egészen Ronald Reagan elnökségéig biztonságpolitikai kulcspozíciókat töltött be a kormányokban, a hidegháború külpolitikájának meghatározó teoretikusa volt; többek között részt vett a híres NSC 68 dokumentum megfogalmazásában is. A George W. Bush elnöksége alatt kulcsfontosságú szerepet betöltő Paul Wolfowitz és Richard Perle nézetei szorosan kapcsolódtak Nitze több tételéhez.

Az SAIS-t 1943-ban alapították, hogy megfelelő szakembereket képezzenek a háború utáni időszakban várható kihívásokkal való szembenézéshez. Nitze mellett a SAIS alapításának másik kiemelkedő alakja Christian A. Herter, Eisenhower elnök külügyminisztere volt. Az alapítók az első években tudósokat, tanárokat gyűjtöttek, hogy nemzetközi gazdaságtant, nemzetközi kapcsolatokat és idegen nyelveket tanítsanak. 1950-ben az intézmény a Johns Hopkins Egyetem részévé vált, és ennek köszönhetően lehetősége nyílt az egyetem egyéb erőforrásaihoz való hozzáféréshez.

Letölthető publikációk:

Johns Hopkins Egyetem Külpoli-tikai Intézete
University Foreign Policy Institute, Johns Hopkins University (FPI)61 KBPDF dokumentum2009.06.30.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius