Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

KISS J. LÁSZLÓ

Német tartózkodás a BT-ben és a líbiai konfliktus

A nemzetközi politikában megütközést keltett, hogy 2011. március 17-én Németország tartózkodott az ENSZ Biztonsági Tanács (BT) 1973. számú határozatának elfogadásától, s ezzel a közös kül- és biztonságpolitika egy fontos kérdésben ismét a megosztottságról és nem az egységről tanúskodott. A BT-határozat arra adott felhatalmazást, hogy a Líbia feletti légtérzárlat („no-fly zone”) megteremtésével „minden szükséges eszközzel” megvédjék a civil lakosságot, és a humanitárius cél érdekében érvényesítsék a Kadhafi-kormánnyal szembeni fegyverembargót. A kezdeményezés mögött legaktívabban a francia és a brit kormány sorakozott fel. Az Obama-adminisztráció kezdeti habozását csak akkor váltotta fel a légtérzárlat melletti kiállás, amikor a Kadhafi-kormánynak a civil lakosság elleni brutalitása fokozódott, és az Arab Liga is a repüléstilalmi övezet létrehozását követelte.

Nem kétséges, hogy a Biztonsági Tanács által adott mandátum nem adhatott minden kérdésre választ, és a konszenzus megszerzése érdekében nem fogalmazhatta meg egyértelműen a tulajdonképpeni célt, nevezetesen Kadhafi eltávolítását és egyúttal a rezsim megváltoztatását. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy minél pontosabban meghatározott egy politikai cél, annál hatékonyabbak a (katonai) stratégiában alkalmazott eszközök. A BT-határozat a líbiai rendszerváltásra és Kadhafi bíróság elé állítására nem adott felhatalmazást, és nem tisztázta az egyértelmű exit optiont, tehát azokat a feltételeket sem, amelyek teljesülésével a légtérzárlat okafogyottá válik. A líbiai konfliktusról szóló londoni konferencián Hillary Clinton amerikai külügyminiszter arról beszélt, hogy a légitámadások mindaddig fognak tartani a Kadhafi-vezetés ellen, amíg a polgári lakosság ellen folytatónak az atrocitások.

Letölthető publikációk:

Német tartózkodás a BT-ben431 KBPDF dokumentum2011.04.13.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius