Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

M. SZEBENI GÉZA

A sztárdiplomata disszidálása: a Száll-sztori

A Kádár-rendszert árgus szemekkel figyelő Szabad Európa rádió 1970. augusztus 8-án, magyarországi híreinek írásos kompilációjában hosszabb cikket közölt Száll József: egy kommunista diplomata arcéle címen. A ma már kideríthetetlen források alapján dolgozó újságíró (állítólag egy Rómából tudósító magyar kollégája szállította a részleteket) nem kímélte a Bem-rakpart sztárdiplomatáját, Száll Józsefet és mintegy visszaigazolta az MSZMP X. kongresszusára készülő Kádár János „kiborulását” a párt soraiban is egyre inkább elharapózó „harácsolás” és „kaparj kurta …” szemlélet ellen.

Az újságíró nem minden kajánságtól – és olykor pontatlanságtól – mentesen jelentette ki, hogy ritkán testesíti meg egy kommunista diplomata azt az ambíciót, a rámenősséget, a korrupciót és a kellemes életet oly formában, mint az új beosztásba hazarendelt Száll József római magyar nagykövet.

A háború után politikai pályára készülő fiatal kommunistát felesége szorította rá a diplomáciai pályára, tisztára önző okokból, mivel világosan látta, hogy a hazai politikai karrier kevesebb lehetőséget nyújt, mint a diplomáciai pálya. Száll első állomáshelye Bern volt, ahol követségi titkárként szolgált. Törtető, kíméletlen természete már akkor kiütközött. A jól induló Száll József végül elérte, amire vágyott, nagyköveti rangot egy nyugati fővárosban. Amikor kinevezték római nagykövetnek tudatában volt annak, hogy milyen lehetőségeket nyújt nagyköveti pozíciója. Különösen az üzletkötés érdekelte és a társadalmi rang, és azokat teljes mértékben ki is használta. Nem hagyta ki a vatikáni kapcsolatokat sem. Az üzleteket nagynénje segítségével bonyolította azokkal az olasz cégekkel, amelyek a magyar állami cégekkel kereskedtek. Machinációira Aldo Moro olasz külügyminiszter 1970. májusi budapesti látogatásán során derült fény.

Letölthető publikációk:

A sztardiplomata disszidalasa249 KBPDF dokumentum2011.05.25.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2022 Grotius