Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Az Egyesült Államok és Afganisztán stratégiai partnerségi egyezménye
2012.05.01.

2012. május 1-jén (kabuli idő szerint május 2-án) Obama elnök és Karzai elnök hosszútávra szóló stratégiai partnerségi egyezményt írt alá a kabuli elnöki palotában. Az egyezmény arra kötelezi a két országot, hogy tárgyaljanak és stratégiai partnerséget alakítsanak ki egymás között, amely keretként szolgálhat az amerikai erők teljes kivonása utáni (2014) további együttműködéshez. Az egyezmény szerint, annak alapján az Egyesült Államok olyan tartós és szilárd partnerséget kíván kialakítani Afganisztánnal, amely megerősíti Afganisztán szuverenitását, stabilitását és gazdasági fellendülését, s amely segít az al-Kaida és szélsőséges szövetségeseinek legyőzésére irányuló közös céljuk elérésében. Az Afganisztán társadalmi és gazdasági fejlődését, biztonságát, intézményeit és regionális együttműködését támogató amerikai kötelezettségvállaláshoz Afganisztán azon vállalása társul, miszerint az afgán fél erősíti az elszámoltathatóságot, átláthatóságot és a felügyeleti ellenőrzést, valamint védelmezi minden afgán emberi jogait. Arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok  2014 után pontosan milyen jellegű és mértékű további szerepet vállal Afganisztánban magától értetődően a nyilvánosságra hozott egyezményhez kapcsolódó más, egyelőre nem nyilvános dokumentumok beszélnek, de az egyezmény is kifejezésre juttatja, hogy az amerikai fél nem kíván Afganisztánban állandó katonai bázisokat létesíteni. Ehelyett a stratégiai partnerségi egyezmény Afganisztánt kötelezi arra, hogy 2104-ben és azt követően is biztosítsa az amerikai személyzetnek az afgán létesítményekbe való bejutást és a felszerelések használatát. Az egyezmény arra is kitér, hogy az afgán hadsereg kiképzése és az al-Kaida maradványainak felszámolása érdekében 2104 után is maradhatnak amerikai katonák Afganisztánban, s arra is kötelezi az Egyesült Államokat és Afganisztánt, hogy tárgyalásokat indítsanak egy kétoldalú biztonsági egyezmény megkötéséről, amely felülírja a haderők jogállására vonatkozó jelenlegi megállapodást. Az amerikai–afgán megállapodás hatálya 2024-ig tart. (HJ)

Forrás:

Enduring Strategic Partnership Agreement between the Islamic Republic of Afghanistan and the United States of America. In: The White House | Office of the Press Secretary | May 01, 2012, http://www.whitehouse.gov/sites/default/files/2012.06.01u.s.-afghanistanspasignedtext.pdf

Letölthető publikációk:

Az_Egyesult_Allamok_es_Afganisztan2.4 MBPDF dokumentum2012.05.18.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius