Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Martonyi János külügyminiszter nyilatkozata
2011.10.20.

 

A mai napon a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) erői elfoglalták a diktatúra által ellenőrzött utolsó várost, Szirtet, melynek ostroma során meg nem erősített hírek szerint életét vesztette Kadhafi ezredes. Halála az önkényuralom több évtizedes uralmának végét jelenti, és új fejezetet nyit Líbia történelmében.

Üdvözöljük, hogy a Kadhafi-rendszer utolsó bástyájának számító Szirt elfoglalásával az ÁNT az ország egész területére kiterjesztette fennhatóságát, ami fontos mérföldkő az új rendszer demokratikus konszolidációjának folyamatában. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy az ÁNT az új, demokratikus Líbia megteremtése érdekében helyreállítsa a rendet, megalakítsa az ideiglenes kormányt, és megkezdje az előkészületeket a választások kiírására. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a bűncselekmények felderítésére, majd a felelősségre vonásra törvényes kereteken belül, jogszerűen kerüljön sor, és meginduljon a nemzeti megbékélés folyamata.

Hazánk kész arra, hogy a líbiai átalakulásban eddig játszott kiemelt szerepét folytatva, aktívan járuljon hozzá a szabad, szuverén és demokratikus Líbia megteremtéséhez, és a kétoldalú, Európai Unión belüli és más nemzetközi fórumokon megkezdett egyeztetések alapján részt vegyen az ország újjáépítésében.

Forrás: a Külügyminisztérium honlapja http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/hirek/martonyi-janos-kulugyminiszter-nyilatkozata

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius