Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

VALKI LÁSZLÓ

Egy hű szövetséges. Brit részvétel az iraki háborúban

 

A londoni The Guardian tudósítása szerint William Hague konzervatív brit külügyminiszter bizalmas levélben kérte minisztertársait arra, hogy az Irak ellen indított háború közelgõ tizedik évfordulója alkalmával ne nyilatkozzanak az invázió jogszerûségének kérdésérõl. Megértem a külügyminisztert. Tényleg van abban bizonyos kockázat, ha egy kormánytag nyilvánosan elismeri állama felelõsségét egy háború megindításáért. Már korábban is nagy riadalmat okozott Nicholas Clegg miniszterelnök-helyettes, amikor a Liberális Demokrata Párt vezetõjeként egy parlamenti vita hevében arra figyelmeztette Jack Straw egykori munkáspárti külügyminisztert, hogy „egy napon majd számot kell adnia legkatasztrofálisabb döntésérõl, az Irak elleni illegális invázió megindításáról”.

Március 19-én lesz tíz éve annak, hogy F-117-es lopakodó bombázók négy mûhold- és lézerirányítású bunkerromboló bombát, a térségben tartózkodó hadihajók pedig további negyven Tomahawk manõverezõ robotrepülõgépet irányítottak a Bagdad külvárosában levõ al-Dora farmra, ahová hírszerzési információk szerint Szaddám Huszein családlátogatásra készült. A célszemély azonban nem jelent meg a farmon, és a bombák sem okoztak különösebb károkat. Így nemcsak a diktátor, hanem fontos pozíciót betöltõ két fia is életben maradt. Másnap aztán megindult a – találóan Iraki Szabadság Hadmûveletnek nevezett – invázió, amely negyven nap alatt térdre kényszerítette a bagdadi rezsimet. A britek Bászrát és a déli olajmezõket „szabadították fel”.

 

 

Letölthető publikációk:

Egy-hu-szovetseges388 KBPDF dokumentum2013.04.11.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius