Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
35. szám (2011)E-KÖNYVTÁR

EGERESI ZOLTÁN

Repedező nemzetállam? A török nemzetépítés és kurd nemzetalkotás

„Ne mutlu Türküm diyene” – áll Isztambul szívében a Haydarpasa vasútállomás bejáratánál Atatürk ismert jeligéje.  A híres mondat annyit tesz, hogy „De boldog, aki töröknek mondhatja magát”. Mindez a török nemzetállam kialakulásának korát idézi, amikor az első világháborút követő években a jelentősen átrajzolt etnikai térképű Törökországban megindult a nemzetépítés. A francia mintára történő államnemzet kiépítése az Anatóliában élő (régi-új) kisebbségek beolvasztására törekedett. Az erőltetett asszimilációs politika, a kisebbségek tagadásának ellenére sem sikerült megváltoztatni a török állam multietnikus képét, különösen  a kurd kisebbséget illetően. 

A hivatalos török doktrína azonban változni látszik. A török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdoğan 2009. július 3-án egy sajtótájékoztató alkalmával elismerte, hogy a törökországi kisebbségekkel szemben durva politikát folytattak, s üldözték őket. Külön kiemelte az I. világháború alatt, illetve végén lezajló eseményeket, lakosságcseréket, melyek révén a háború előtti kb. 2 milliós görög, 1,5 milliós örmény, és félmilliós zsidó népesség a töredékére olvadt. Ráadásul a miniszterelnök elismerte, hogy a törvényileg biztosított nem-muszlim vallási kisebbségek védelme sem volt mindig kifogástalan. A bejelentés hatalmas visszhangot váltott ki külföldön és Törökországban egyaránt. Az 2009 tavaszán-nyarán megfogalmazott „nyitás” a törökországi kisebbségek, és különösen a kurdok helyzetében pozitív változásokat sugall, és talán elvezethet a kurd kérdés békés megoldásához is…

Letölthető publikációk:

Repedező nemzetállam1.6 MBPDF dokumentum2011.01.19.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius