Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

SZŰCS ANITA

Az 1873-1896-os világgazdaság válságának természetrajza - A brit hegemónia és a 19. századi nemzetközi kereskedelmi rend szétzilálódása

Nagy-Britannia a 19. század elejére a világ meghatározó, hegemón hatalmává vált. Kiépítette a nemzetközi kereskedelmi és monetáris rendet, az 1815-ös bécsi kongresszussal lerakta a nemzetközi politikai élet norma- és szabályrendszerét. A „Pax Britannica” az 1873–96-os nagy gazdasági világválság alatt érte el csúcspontját, és azt követõen mintegy fél évszázadon át tartott a felbomlása. A tanulmány a 19. századi brit hegemónia hanyatlásán keresztül a nemzetközi gazdasági és politikai rend szétzilálódásának okait kutatja. Nem gazdaságtörténeti áttekintésre törekszem. Mivel a gazdasági és a politikai hegemónia is ciklikus jelenség, a 2000-es évek globális világgazdasági válsága idején ezért érdemes megvizsgálni a korábbi mélypontokat. A mai nemzetközi válság teljesen megváltozott, sokkal összetettebb környezetben, más szereplõkkel, de ugyanazt a logikát követi, s arányaiban is ugyanolyan mértékû „teremtõ rombolást” hív életre, mint annak idején a brit hegemónia szétbomlása.

Letölthető publikációk:

Az 1873-1896-os világgazdaság válságának természetrajza - A brit hegemónia és a 19. századi nemzetközi kereskedelmi rend szétzilálódása386 KBPDF dokumentum2013.06.01.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius