Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

BENEDEK MÁTYÁS

Buddhista–muszlim vallási ellentét Burmában/Mianmarban? A konfliktus történeti háttere és aktuális eseményei

Dolgozatomnak az a célja, hogy feltárjam a világsajtóban 2013 tavaszán nagy publicitást kapott rohingja muszlim kisebbséget ért támadás hátterét és a térségben jelenlévõ buddhista–muszlim ellentét gyökereit, hogy elõsegítsem ezzel a jelenlegi helyzet könnyebb értelmezését. Célom továbbá annak a megállapítása is, hogy valójában vallási vagy etnikai konfliktusról beszélhetünk, illetve találhatók-e egyéb, elsõ ránézésre nem beazonosítható szereplõk is, illetve mennyiben állják meg a helyüket a világsajtó jellegzetes állításai.

Az aktuális hírek és elemzések alapján következõ kép rajzolható meg. A korábban is meglevõ feszültségbõl 2012 májusában robbantak ki erõszakos összecsapások. A kiváltó okot három rohingja muszlim férfi cselekedete jelentette, akik Rakhine szövetségi államban megerõszakoltak és megöltek egy buddhista nõt. A következõ napokban a feldühödött buddhista lakosság brutálisan meggyilkolt legalább tíz muszlimot Taungup-ban. Válaszul a rohingja közösség Maung Taw városban felgyújtott több száz házat, a halálos áldozatok száma ekkor hétre volt tehetõ. Az ilyen jellegû összecsapások átterjedtek Rakhine más városaira is. A következõ hullám – amely elérte a nemzetközi sajtó ingerküszöbét – a rohingja menekült-áradat volt: egyrészt Thaiföld felé hajón próbálták elhagyni a zavargások helyszínét, sikertelenül, valamint Banglades irányába. Az utóbbi állam nem kívánta befogadni az újonnan érkezõket. A történtek folyományaképp 2012. szeptemberben Bangladesben legalább négy buddhisa templomot és sok házat, épületet felgyújottak és kifosztottak muszlim fiatalok, a BBC híradása szerinthajlék nélkül hagyva több száz embert.  Az Európai Unió a helyzet rendezésére szólította fel az érintett országokat, a zavargások mégis továbbterjedtek. A következõ jelentõs idõpont 2012. október vége, amikor mûholdas képek frissítésekor láthatóvá vált, hogy október 9. és 25. között – a Human Rights Watch állítása szerint – több mint 800 lakóépületet, házat romboltak le a rohingja muszlimok lakta Kyauk Pyu településen. A következõ év tavaszára az összecsapások átterjedtek Burma középsõ részére is, Meiktila városban buddhista lakosok mecseteket gyújtottak fel, a tûzben pedig legalább húsz rohingja holttestét próbálták meg elégetni, miközben körülbelül 15 buddhista szerzetes környékbeli házakat gyújtott fel – állítják a helyi hatóságok. A konfliktus egy muszlim aranykereskedõ üzlete elõtt robbant ki, ahol egy buddhista házaspár ékszereket akart eladni, tisztázatlan körülmények között veszedés alakult ki, majd az indulatok tovább terjedtek és utcai összetûzéssé, gyújtogatássá fajultak az események. Az óriási nemzetközi felháborodást kiváltó eset és annak képi beszámolói bejárták a világot, ráirányítva ismét a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a térségben jelenlévõ vallási és/vagy etnikai konfliktusra.

 

 

Letölthető publikációk:

Buddhista-muszlim-vallasi-ellentet710 KBPDF dokumentum2013.07.18.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius