Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

DOBOS BALÁZS

Katar, a gázzal hajtott gazdaság

 

Katar, az Arab-félszigeten található, az Öbölbe mélyen benyúló, apró emirátus, amelyet Szaúd-Arábia határol. A mintegy 850 ezer főnyi lakosságának jó része bevándorló, illetve külföldi vendégmunkás, és a népesség közel fele a fővárosban, Dohában él, amely minden tekintetben az ország központja. Az emirátust az 1800-as évek közepe óta az al-Thani dinasztia irányítja, a jelenlegi emír, az 1995-ben egy vértelen puccsal saját apját megdöntő Hamad bin Khalifa al-Thani.

Egészen a huszadik század közepéig a fő bevételi forrást a gyöngyhalászat és a kereskedelem jelentette, majd a félsziget többi államához hasonlóan az újonnan felfedezett olajkészletek adtak lökést a gazdaságnak. Az 1980-as évek végére ugyanakkor a kitermelhető olaj mennyisége jelentősen lecsökkent, a bevételek elmaradása pedig már-már az uralkodó család legitimációjának egyik legfontosabb aspektusát, a magas életszínvonalat és szociális ellátórendszert veszélyeztette.

Az 1971-ben, a britektől való függetlenedés évében felfedezett hatalmas földgázlelőhely, az Északi Mező kitermelése, a kezdeti nehézségek után mára a világ egyik leggazdagabb államává tette Katart. Ez a rendkívüli jólét, valamint az apjánál pragmatikusabb és nyitottabb Hamad bin Khalifa ügyes politikája révén Katar egyfajta mintaállammá változott, amit látványosan fémjelez az arab világon átváltoztató forradalmi hullám elmaradása, marginalizálódása Katarban, valamint a 2022-es futball világbajnokság rendezési jogának elnyerése. Az országban ma a vásárlóerő paritáson számolt GDP a világon az egyik legmagasabb, mintegy 170 000 dollár/fő, a növekedés üteme pedig 2010-ben a világon a legmagasabb, 16,7%-os volt. Ezekért a látványos eredményekért azonban igencsak megszenvedett ez az apró ország, és további kihívásokkal is szembe kell néznie.

 

Letölthető publikációk:

Katar_a gázzal_hajtott_gazdaság393 KBPDF dokumentum2011.07.18.

GROTIUS KÖNYVTÁR


Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2018 Grotius