Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Merkel kancellár és Obama elnök sajtótájékoztatója
2015.02.09.

 

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök 2015. február 5-én Kijevbe utazott és több mint öt óra hosszan tárgyalt Petro Porosenko ukrán államfõvel a súlyosabbá vált ukrán válság politikai megoldásáról. Másnap Moszkvában tárgyaltak – szakértõk és küldöttségeik tagjai nélkül, a legnagyobb titoktartás mellett – Vlagyimir Putyin az orosz államfõvel az ukrajnai fegyverszünet megteremtése érdekében. A Merkel–Hollande misszió tárgyalásairól nem adtak ki közleményeket. Az 51. müncheni biztonságpolitikai konferencián (február 5–7.) elhangzott felszólalások az ukrajnai válság miatti nemzetközi aggodalom erõsödését tükrözték. Február 8-án a négy vezetõ telefonos konferencián is tárgyalt egymással. Idõközben, miután Washington felvetette a nyugati fegyverszállítások kérdését Kijev támogatására, megjelent az Egyesült Államok és Európa, illetve az EU-n belüli megosztottság is. Merkel kancellár és Obama elnök február 9-i washingtoni tárgyalásainak is az ukrajnai válság volt a fõ témája. A találkozó alkalmat adott a Merkel–Hollande misszió tárgyalási tapasztalatainak áttekintésére és a misszió Moszkvával való torábbi tárgyalási pozicióinak egyeztetésére. A Merkel–Obama találkozón más témákat is megbeszéltek a felek, miként errõl a Fehér Házban tartott sajtókonferenciájuk is tanuskodik. (H.J.)

Forrás: A Fehér Ház honlapja. In: http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2015/02/09/remarks-president-obama-and-chancellor-merkel-joint-press-conference

Letölthető publikációk:

Merkel-Obama-sajtokonferencia75 KBHTM fájl2015.02.12.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius