Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Szijjártó Péter nyilatkozata az EU külügyminiszterek tanácsának 2015. január 29-i üléséről
2015.01.29.

 

Az EU hatályában meghosszabbítja és kibõvíti a szankciós listát

2015. január 29. 19:42

 

Az EU szeptemberig meghosszabbítja azoknak a büntetõ intézkedéseknek a hatályát, amelyeket az ukrajnai válság miatt rendelt el korábban orosz, illetve ukrajnai természetes és jogi személyekkel szemben, és amelyek márciusban járnának le. A feketelistát ki is bõvítik, a kibõvített új névsorról pedig február 9-én döntenek az EU-országok külügyminiszterei – közölte Szijjártó Péter csütörtökön Brüsszelben.

A külgazdasági és külügyminiszter azután nyilatkozott magyar újságíróknak, hogy véget ért az EU-tagállamok diplomáciai irányítóinak rendkívüli tanácskozása.

 

Az elfogadott közös nyilatkozat nem tesz említést Oroszországgal szembeni további gazdasági szankciós intézkedések tervérõl, csupán annyit rögzít, hogy az uniós intézményeknek elõ kell készíteniük bármilyen lehetséges releváns döntést a válsággal kapcsolatban.

A büntetõ intézkedések által sújtottaknak egyfelõl befagyasztják az Európában elérhetõ javait, másfelõl a természetes személyekre uniós beutazási tilalmat is kimondanak. A lista kibõvítésére vonatkozó javaslatot az Európai Bizottság – az unió javaslattevõ-végrehajtó intézménye –, valamint Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje egy héten belül terjeszti elõ, a külügyminiszterek pedig február 9-én, a három nappal késõbb esedékes EU-csúcstalálkozót elõkészítõ ülésükön fogadják el.

A külügyminiszterek tanácsa figyelemmel követi a helyzet alakulását és a diplomáciai erõfeszítéseket, valamint azt a feladatot szabja az Európai Bizottság szolgálatainak és az Európai Külügyi Szolgálatnak, hogy végezzen további elõkészítõ munkát "bármifajta olyan megfelelõ lépés ügyében", amely arra irányul, hogy biztosítsák a minszki tûzszüneti megállapodások gyors és átfogó teljesülését - mondta Szijjártó Péter.

Ez az elfogadott szöveg lényeges változás ahhoz az elõterjesztéshez képest, amely még „további intézkedéseket" helyezett kilátásba, és széles körben úgy értelmezték, hogy megnyitja az utat Oroszország elleni újabb gazdasági szankciós döntések elõtt. A magyar miniszter hangsúlyozta: Budapest a jövõbeli intézkedéseket illetõen fontosnak tartja a fokozatos megközelítés elvét. Szijjártó Péter kitért arra: általános egyetértés volt abban, hogy a konfliktust a minszki megállapodások alapján kell megoldani.

„Magyar javaslatra került a szövegbe az, hogy a minszki megállapodásokat mindenkinek be kell tartania" – tette hozzá.

Szintén magyar javaslatra került a szövegbe, hogy az Ukrajnában végrehajtandó reformok során a nemzeti közösségek, kisebbségek jogait tiszteletben kell tartani – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter szerint ez azért nagyon fontos, mert több olyan jogalkotási folyamat is zajlik Ukrajnában, amelyek kapcsán "az a magyar elvárás, hogy ne rosszabbodjon a helyi magyar közösség helyzete". Szijjártó Péter felhívta a figyelmet a nyelvtörvényrõl folyó vitára, valamint a közigazgatási reformra. Ez utóbbi vonatkozásban azt jelölte meg magyar elvárásként, hogy legyenek tekintettel a lakosság nemzetiségi összetételére, és maradjon fenn a jelenlegi egyetlen magyar többségû járás. A miniszter elmondta: elõzõ nap a magyar kormány döntött arról, hogy - a korábban megítélt 200 millió forinton felül – további 140 millió forintnyi forrást biztosít kárpátaljai magyar intézmények mûködtetésére.

A külgazdasági és külügyminiszter figyelmeztetett: ha Ukrajnában nem történik változás, az visszafordíthatatlan károkat fog okozni. Adatai szerint tavaly az ukrán gazdaság több mint 8 százalékkal esett vissza, az EU-ból Ukrajnába irányuló export értéke 7 milliárd euróval, az Oroszországba irányuló export értéke 14 milliárd euróval csökkent 2014 elsõ tíz hónapjában.

(MTI)

 

Forrás: A Külgazdasági és Külügyminisztérium honlapja. In: http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek/az-eu-hatalyaban-meghosszabbitja-es-kiboviti-a-szankcios-listat

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius