Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Déli Áramlat

A Déli Áramlat – és a szintén épülő Északi Áramlat – célja a Gazprom Európába irányuló szállítási útvonalainak diverzifikálása, továbbá az, hogy a Gazprom jelentősen – a jelenlegi évi 150 milliárdról mintegy 200 milliárd köbméterre – növelni tudja a jelenleg csak a Jamal–Ukrajna vonalon Nyugat-Európába szállított gáz mennyiségét. Másik oldalról ugyanakkor számos EU-országnak szüksége van arra, hogy biztosítsa gázellátását, és ezt a leghatékonyabban az orosz gáz vásárlásában látja. Azonban az Európai Unió inkább a Nabucco-projektet részesíti előnyben, amely nem csak a szállítási útvonalakat diverzifikálja, hanem csökkenti az Oroszországtól való gázfüggőséget is.

Magyarország energiamérlegében a földgáz aránya 45 százalék, azon belül az Oroszországból érkező földgáz 70 százalék. Csak az elmúlt évben 7,5 milliárd köbméter orosz gáz érkezett a magyar fogyasztókhoz, 2008-ra 10,7 milliárd köbméterre nőhet a szállított mennyiség. A magyar gáz a fogyasztás 18-20 százalékát képes csak fedezni. Az ország jelenlegi éves fogyasztása 15 milliárd köbméter, amely szakértők szerint a következő 8 évben 17-18 milliárd köbméterre nőhet. Azáltal hogy Magyarország részt vállal a Déli Áramlatban, biztosíthatja energiaellátását, ráadásul egy olyan projektben, ahol a gázvezeték egyik fenntartója egyben a lelőhely tulajdonosa is, így a fél érdekelt a biztonságos és folyamatos szállításban.

Letölthető publikációk:

Déli Áramlat35 KBPDF dokumentum2008.04.24.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius