Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Barack Obama prágai beszéde
2009.04.05.

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke 2009. április 5-én, prágai látogatása során hirdette meg kormányzata nukleáris doktrínáját, amelynek végcélja az atomfegyverektől mentes világ elérése. Beszéde során az elnök a nukleáris terrorizmus és a további proliferáció veszélyeit szem előtt tartva, ígéretet tett arra, hogy a Fehér Ház a jövőben több területen igyekszik majd az amerikai bel- és külpolitikát olyan útra terelni, amely a teljes leszerelés irányába mutat.

E törekvések fontos elméleti előzményének tekinthetők a Wall Street Journal hasábjain 2007–2008-ban megjelent A World Free of Nuclear Weapons,  illetve a Toward a Nuclear-Free World című tanulmányok, amelyeket többek között olyan neves külpolitikai szakembereket írtak, mint például George P. Shultz, Henry A. Kissinger, William J. Perry vagy Sam Nunn. Az ezredfordulót követően elsőként ezen munkákban merült fel újra az atomfegyverektől mentes világ gondolata, amelyet Obama elnök Prágában hivatalosan is beemelt programjába.

A beszéd azt mutatja, hogy az Obama-adminisztráció először is a hidegháborús nukleáris felfogástól való elszakadással kívánja megvalósítani céljait. Ehhez mindenekelőtt az atomfegyverek szerepének csökkentését tartja szükségesnek az Egyesült Államok katonai doktrínájában. Második lépésként az elnök hangsúlyozta a Moszkvával folytatott leszerelési tárgyalások folytatásának jelentőségét, és a fegyverek, illetve a hordozó eszközök számának további korlátozását. Mindezekkel párhuzamosan az új amerikai kormányzat a nukleáris tesztek beszűntetése mellett is lándzsát tört, és ígéretet tett az átfogó atomcsend-egyezmény (1996) ratifikációjára. Az elnök befejezésül még az atomsorompó-rendszer megerősítését emelte még ki, azzal az elsődleges céllal, hogy a nemzetközi közösség a jövőben képes legyen megakadályozni az olyan proliferációs törekvéseket, mint például a napjaink egyik legnagyobb kihívásaként értelmezhető iráni atomprogram.

Forrás: Az Egyesült Államok prágai nagykövetségének honlapja http://prague.usembassy.gov/obama.html

Közreadja: Péczeli Anna.

Letölthető publikációk:

Barack Obama prágai beszéde126 KBPDF dokumentum2010.05.18.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius