Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Brit ultimátum Németországnak Belgium semlegességének tiszteletben tartásáról
1914.08.04.

 

1914. augusztus 4-én a berlini brit nagykövet, Sir Edward Goschen ultimátumot adott át a német Külügyi Hivatalban: a németeknek tiszteletben kell tartaniuk Belgium semlegességét. Mindez egy hadüzenettel ért fel. Augusztus 12-én Ausztria–Magyarországra is megérkezett a brit hadüzenet.

  

Őfelsége kormánya értesült arról, hogy Németország jegyzéket intézett a belga külügyminiszterhez, miszerint a német kormány szükség esetén fegyveres intézkedésekre kényszerül, amelyek végrehajtását elkerülhetetlennek tartja. Őfelsége kormánya arról is értesült, hogy Gemmenich-nél megsértették a belga területet. Ilyen körülmények között és tekintettel arra, hogy Németország Belgium vonatkozásában megtagadta ugyanazon biztosítékok nyújtását, amit Franciaország válaszként a múlt héten Berlinben és Párizsban egy időben feltett kérdésünkre megadott, Őfelsége kormánya megismétli kérését és követeli, hogy Sir Edward Goschen délután tett közlésére ma este 12 óráig kielégítő válasz érkezzen Londonba. Ellenkező esetben Sir Edward Goschen arra kényszerül, hogy kikérje útleveleit és kijelentse, hogy Őfelsége kormánya kötelességének érzi, hogy megtegyen minden hatalmában álló lépést, amely biztosítja Belgium semlegességét és azon szerződés betartását, amelynek aláírói közé Németország Őfelsége kormányához hasonlóan tartozik.

Forrás: Chronik Handbuch. Reden und Dokumente des 20. Jahrhunderts. Chronik Verlag, Gütersloh/München, 1996. 82. Fordította és közreadja Németh István.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius