Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

M. SZEBENI GÉZA

Kádár János és Urho Kekkonen találkozásai

 

Egy finn kutató szerint Kekkonen látogatásait Magyarországon általában nagyra értékelték. Az MSZMP tisztelettel adózott az akkori idõk egyik legjelentõsebb államférfijának, s Kekkonent olyan politikusként mutatta be, aki hozzájárult a népek közötti béke, biztonság és barátság megteremtéséhez. Késõbb, az EBESZ sikere után a magyar újságok is ezt méltatták benne. Kekkonen Finnország nemzetközi státusának szimbóluma lett. Kekkonen és Kádár látszólag megértették egymást, éveken át tartó politikai kapcsolatukat igazi barátság irányába fejlesztették. Amikor Kekkonen 1986-ban elhunyt, Kádár János hosszú megemlékezést írt róla, amely 1987 elején Finnországban és Magyarországon is megjelent.

Ennek ellenére „igazi barátságról” aligha lehetett szó, mivel mindkettõjüket inkább a politikai szükségszerûség és haszonelvûség, mintsem a nemzetközi kapcsolatokban ismeretlen fogalmat jelentõ „igazi barátság” vezette viszonyukban. Kádár meg jól tudta, hogy a szovjetek csak addig tömjénezik a finn elnököt, míg ez utóbbi a számukra megfelelõ politikát folytat. Ettõl függetlenül Kádár János egyetlen hivatalban lévõ, a szovjet tömbön kívüli államfõvel vagy miniszterelnökkel sem találkozott annyiszor, ahányszor Kekkonennel. Összesen hét alkalommal ültek egy tárgyalóasztalhoz, mely alkalmak közül Kádár számára vitán felül a finn elnök 1963 májusában abszolvált „magánlátogatása” volt a legfontosabb.

Letölthető publikációk:

Kadar-es-Kekkonen547 KBPDF dokumentum2013.12.06.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius