Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
John Kerry amerikai külügyminiszter 2014. augusztus 18-i sajtónyilatkozata Szíriáról
2014.08.18.

 

2013 nyarán egyik mélypontjára érkezett a szíriai polgárháború. Augusztus 31-én az Egyesült Államok elnöke azzal vádolta a szíriai kormányt, hogy augusztus 23-án vegyi fegyvereket vetett be ellenfeleivel szemben. Bejelentette, hogy az Egyesült Államok hadserege kész arra, hogy megtorló intervenciót hajtson végre az Aszad-rendszer erõi ellen. A szíriai válság nemzetközi válsággá szélesedett, majd az elnök megváltozott hangvételû szeptember 10-i beszédében bejelentette, hogy hozzájárul a válság megoldásának diplomácia úton való kereséséhez, amit az elõzõ napokban Moszkva kezdeményezett.

Az amerikai és az orosz külügyminiszter genfi tárgyalásain szeptember 14-én megszületett a szíriai vegyi fegyverek felszámolásáról szóló amerikai–orosz megállapodás. Majd hamarosan elkezdõdött a szíriai kormány fennhatósága alatt levõ vegyi fegyverek megsemmisítése.

Kerry külügyminiszter 2014. augusztus 18-i sajtónyilatkozásban a program befejezésérõl számol be. A diplomáciatörténetben a nyilatkozat egyik példa lehet arra, hogy egy külügyminiszter a gyorsan változó események közepette – s talán a kormánya bizonytalankodó külpolitikája következtében – nem mindig a megfelelõ idõpontban és hangon fogalmaz. Augusztus 7-én ugyanis Obama elnök már bejelentette, hogy az amerikai hadsereg „korlátozott légi csapásokat” hajt végre Irakban, hogy megállítsa az Iszlám Állam (IS) terrorista szervezet fegyveres erõinek elõretörését, amely ellensége az Aszad-rendszernek is Szíriában, majd augusztus 25-én az amerikai és a szír légierõ a közös  ellenséget bombázza. (HJ)

A dokumentum magyar nyelvû közlésének forrása: Az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének honlapja – In: http://ircblog.usembassy.hu/

 

 

Mérföldkõ Szíria vegyi fegyver programjának felszámolásában

Ma mérföldkõhöz érkeztünk az Asszad rezsim halálos vegyi fegyvertárának felszámolását célzó elszánt munkánkban: az Egyesült Államok a Cape Ray fedélzetén befejezte a rezsim legpusztítóbb vegyi fegyvereinek semlegesítését.

Tettük ezt azzal a tudattal, hogy gyorsan közeledik a csütörtöki tragikus mérföldkõ: egyéves évfordulója lesz Asszad kegyetlen és halálos vegyi fegyver támadásának, mely több mint 1000 ártatlan szíriait, köztük oly sok gyermeket ölt meg Damaszkusz külvárosában. Soha senki nem tudja, és nem fogja kitörölni ezt az emléket. Egy szörnyeteg törvénytelen fegyvertárától szenvedõ gyermekek képe emlékeztette az egész világot arra, miért kerüli a civilizált világ már rég e fegyverek használatát, és megmutatta Asszad igazi arcát azoknak, akiknek még kétségeik voltak.

E két mérföldkõ, egyik következik a másikból, többek, mint pusztán dátumok a naptárban. Olyan pillanatok ezek, amikor át kell tekintenünk az elõttünk álló utat. Rekordidõ alatt, a civil háború közepette kihoztuk, és most már meg is semmisítettük a rezsim bevallott készleteiben lévõ legveszélyesebb vegyi anyagokat. De sok még a tennivaló.

Elõször, a nemzetközi közösségnek fontos kérdései vannak Szíria vegyi fegyvereinek bevallásában meglévõ ellentmondásokat és hiányosságokat illetõen. Másodszor, Szíriának be kell fejeznie a vegyi fegyvereket elõállító még meglevõ létesítményeinek lerombolását az elõírt ütemtervnek megfelelõen. Harmadszor, továbbra is nagyon aggódunk a jelentések miatt miszerint az ellenzéki területeken szisztematikusan használják a klórgázt, ahogyan azt a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (Organization for the Prohibition of Chemical Weapons) tényfeltáró missziója leírta. E kérdések mindegyikét maradéktalanul meg kell oldani.

Végül, a legfontosabb, hogy az Asszad rezsim brutalitásának véget kell vetni. Asszad elveszítette bármiféle jogát Szíria vezetésére jóval az elõtt, hogy saját embereit gázzal halálra mérgezte. Az Egyesült Államok továbbra is politikai, pénzügyi és más segítséget nyújt a mérsékelt ellenzéknek, mert elkötelezetten segítjük azokat, akik jogot akarnak biztosítani minden szíriai számára, hogy egy békés jövõt válasszon, valamint hogy szembe szállhasson az erõszakos szélsõségesekkel, akik kihasználják a káoszt és rombolást, amit Asszad hozott Szíriára. Egy szabad Szíria, ahol az emberek félelem nélkül élhetnek az a mérföldkõ, amit együttes elkötelezettséggel kell elérnünk.

 Forrás: Milestone in Eliminating Syria’s Chemical Weapons Program | Press Statement | John Kerry | Secretary of State |August 18, 2014

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius