Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

EGEDY GERGELY

Roger Scruton az Európai Unióról

 

Nagy-Britanniának az európai kontinens integrációjához fûzõdõ viszonya gyakorlatilag e folyamat kezdete óta felettébb ambivalens, a konzervatív kormányzatok alatt pedig kifejezetten súlyos feszültségek terhelték ezt a kapcsolatot. Egy újabb fordulóponttal ér fel David Cameron miniszterelnök 2013. januári bejelentése arról, hogy ha pártja megnyeri a választást 2015-ben, akkor a következõ ciklus elsõ felében népszavazást írnak ki a brit tagság fenntartásáról. Vajon milyen szempontok táplálják a brit konzervatívok markáns „euroszkepticizmusát”?

Az alábbi tanulmány nem tûzi maga elé azt a célt, hogy e kérdésre mindenre kiterjedõ komplex választ adjon. Arra tesz kísérletet, hogy szisztematikusan összefoglalja és bemutassa azt az elméleti alapvetést, amely talán a leginkább konzekvens módon, és kétségtelenül filozófiai megalapozottsággal érvel az Európai Unió projektje ellen a brit konzervatívok nézõpontjából. A több elemzõ által „tradicionalista konzervatívnak” minõsített Roger Scruton hazánkban sem ismeretlen munkásságára gondolunk: a neves kortárs filozófus írásainak egyik központi témája az Európai Unió bírálata és a nemzetállam védelme.[Érveivel - függetlenül attól, hogy ki hogyan vélekedik róluk - érdemes megismerkedni, már csak azért is, mert ezek - természetesen lényegesen kevésbé átgondolt formában – megtalálhatók a brit konzervatívok nagy többségének a gondolkodásában is.

 

Letölthető publikációk:

Roger-Scruton-az-europai-uniorol676 KBPDF dokumentum2014.04.29.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius