Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

FEJÉRDY GERGELY

A mali katonai beavatkozás francia háttere

François Hollande 2013. szeptember 19-én részt vett az új mali elnök, Ibrahim Boubakar Keita ünnepélyes beiktatásán Bamakóban, október 1-jén pedig az Elysée-palotában fogadta õt. Az utóbbi eseménnyel kapcsolatban megjelent sajtókommüniké szerint Franciaország továbbra is támogatni fogja az afrikai országot, ott állomásoztatja katonáit, akik alkalom adtán segítségére lehetnek az ottani ENSZ-missziónak. A két államfõ egy teljesen új védelmi megállapodás elõkészítésérõl is megegyezett, illetve Párizs megerõsítette, hogy az újjáépítést anyagilag is támogatja. Mindez jól illeszkedik François Hollande 2013. augusztus 27-én, a 21. nagyköveti konferencián elmondott beszédében elhangzottakhoz:

„Januártól júliusig, nyolc hónap alatt sikerült eltávolítanunk a terroristákat, biztonságossá tennünk Malit és elindítanunk a politikai átalakulást. Az utóbbi években ritkán fordult elõ, hogy egy hadmûvelet ilyen gyorsan elérte a célját. Franciaország mostantól csökkenteni fogja katonai jelenlétét, de támogatja Malit az elõtte álló kihívások leküzdése során: az állam helyreállításában, a kormányzás javításában, a biztonság megõrzésében, a fejlõdésben; és különösen is éber lesz, mert az erõszakos csoportok – terroristák és csempészek egyaránt – megpróbálnak megtelepedni ott, ahol az államok már nem tudják a területüket ellenõrizni, vagy ahol nincsen regionális együttmûködés.”

A tanulmány megpróbálja körbejárni azokat a fõbb szempontokat, amelyek a francia mali beavatkozás hátterében meghúzódnak, és amelyek Párizs jövõbeni politikáját is behatárolják a Száhel övezettel kapcsolatban.

 

Letölthető publikációk:

A-mali-katonai-beavatkozas554 KBPDF dokumentum2013.10.15.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius