Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének nyilatkozata bizonyos magyar személyeknek az USA-ba való belépésére vonatkozó tiltás kapcsán
2014.10.18.

 

Nyilatkozat válaszul a bizonyos magyar személyeknek az USA-ba való belépésére vonatkozó tiltás kapcsán feltett kérdésekre

2014. október 18.

 Az Amerikai Nagykövetségnek nincs tudomása semmilyen Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen folytatott NAV vizsgálatról, és semmilyen amerikai lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként.

Az USA komolyan veszi a korrupciót. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma létrehozott egy kleptokrácia-ellenes egységet, hogy kiterjessze azt a képességét, hogy nyomon kövesse azokat az eseteket, melyeknél a nem egyenes úton szerzett, tengerentúli vagyon kapcsolatban van az Egyesült Államokkal. 

Bizonyos magyar magánszemélyekről úgy találták, hogy nem jogosultak az Egyesült Államokba való belépésre, ugyanis hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak. Ezt a döntést az amerikai Külügyminisztérium hozta a 7750-es számú Elnöki Proklamáció, valamint a 2004. január 12-i Kleptokrácia-ellenes Klauzúlájának megfelelően. A büntetőjogi eljárás lefolytatása kérdésében az illető ország dönt. A magánélet védelmét célzó amerikai törvények megtiltják számunkra, hogy kiadjuk az illető személyek nevét.

Senki sem áll a törvény felett. Az Egyesült Államok osztja Magyarország véleményét a korrupcióra vonatkozó “zéró toleranciát” illetően. A korrupció kezeléséhez a fékek és ellensúlyok egészséges rendszerére, valamint átláthatóságra van szükség. Az amerikai kormányzati akció nem Magyarország-specifikus, hanem része annak a fokozódó amerikai erőfeszítésnek, amellyel a korrupció, a jó kormányzást, az átláthatóságot és a demokratikus értékeket alapjaiban veszélyeztető akadály ellen harcolunk.

Az USA Külügyminisztériumának Korrupcióellenes Programja értelmében a korrupció veszélyezteti a fejlődést és a jólétet. A korrupció veszélybe sodorja a világpiacok integritását, a politikai rendszerek stabilitását és a nemzetközi közösség biztonságát. Gátolja a szabadság és a demokrácia elősegítését célzó erőfeszítéseket, akadályozza a gazdasági növekedést és a külföldi befektetést, elszívja az energiát az innovációtól és a versenyképességtől, valamint a vállalkozói és technológiai fejlődés stratégiái elől. Továbbra is együtt fogunk dolgozni nemzetközi partnereinkkel, hogy válaszoljunk a korrupcióra mind a legjobb gyakorlatok megosztásával mind kapacitásbővítéssel, ahogy azt a Nyílt Kormányzat együttműködés is magában foglalja, valamint a korrupt szereplők elleni jogesetek felépítése révén.

 Forrás: Az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetségének honlapja. In: http://hungarian.hungary.usembassy.gov/pr_10182014.html

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius