Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KOMMENTÁR

ANDREIDES GÁBOR

Két olaszországi bírósági ítélet apropóján…

Az elmúlt hónapban két esemény is történt Itáliában, amelyek fölkelthették a modernkori Olaszország történelmével, annak társadalmi-szociális problémái iránt érdeklődők figyelmét. Palermóban, egy ellene folyó bírósági perben az ügyészek első fokon tíz év börtönbüntetés kiszabását kérték Salvatore (Totň) Cuffaro, Szicília volt kormányzója, az UDC (Unione dei Democratici Cristiani e di Centro) kereszténydemokrata párt szenátora számára. A politikus elleni vád súlyos: szicíliai tartományi elnöksége alatti együttmőködés a maffiával. A vád szerint Cuffaro szicíliai kormányzósága idején segítséget nyújtott, gazdasági előnyöket biztosított a Cosa Nostra számára, amiért ő a politika terén kapott ellenszolgáltatásokat. A Cuffaro elleni per szeptemberben folytatódik a palermói bíróságon.

Egy másik perben ugyanezen vádpontokban a palermói másodfokú fellebviteli bíróság bűnösnek találta és jogerősen hét év börtönbüntetésre ítélte azt a Marcello Dell’Utri szenátort, aki Silvio Berlusconi egyik legrégebbi és legközelebbi munkatársaként közreműködött Berlusconi politikai karrierjének építésében és a Forza Italia! politikai mozgalom megalapításában. Az 1996-ban berbe fogott Dell’Utri szenátort a bíróság kilenc évre ítélte, ezt csökkentette most a másodfokon eljáró bírói tanács hét esztendőre.

Ami pedig a Silvio Berlusconi kormányfővel kapcsolatos maffia-vádakat illeti azok száma mára már szinte számlálhatatlan. Berlusconi ellen hol a bírósági tárgyalótermekben hangzik el a vád, hogy több évtizedes nagyvállalkozói tevékenysége idején együttműködött a szicíliai maffiával, hol a legváratlanabb helyeken – például a palermói futballstadionban – emlékeztetik arra, hogy mivel tartozik a maffiának.

Mindezekből is kitűnik, hogy a szicíliai Cosa Nostra és olasz politikusok közötti vélt-vagy valós kapcsolatok eddig sem mentek ritkaság számba. Az azonban már mindenképpen figyelemre és említésre méltó, hogy az elmúlt évtizedekben az olasz állam és az igazságszolgáltatás szervei hatalmas erőfeszítéseket tesznek a szicíliai maffia elleni küzdelemben, és egyelőre úgy tűnik, hogy az állam biztonságát súlyosan érintő küzdelemben egyre jobban állnak.

Mi lehet az oka annak, hogy a Cosa Nostra veszített erejéből, jelentőségéből úgy az állammal, mint más, maffia-típusú bűnszervezetekkel szemben? Melyek azok a bűnszervezetek, amelyeket megkülönböztetünk az olaszországi szervezett bűnözésről beszélve?

Letölthető publikációk:

Két olaszországi bírósági ítélet apropóján…135 KBPDF dokumentum2010.09.01.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius