Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért Párt EP-választási programja
2013.11.30.

A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért Párt (Alliance of Liberals and Democrats for Europe – ALDE) liberális, demokratikus értékeket képviselõ európai párt, amely a szabadság elvét kívánja érvényesíteni a politikában, a gazdaságban és a társadalom egyéb területein. A pártot 1976-ban az elsõ európai parlamenti választások (1979) elõtt alapították, amely 1993-ban vált ténylegesen nemzetek feletti politikai párttá. A pártcsalád mintegy 57 liberális értékrendû európai pártot tömörít. Az Európai Parlamentben az ALDE képviselõcsoportnak a 2009-2014-es parlamenti ciklusban 85 képviselõ volt a tagja.

A liberális európai pártcsaládon belül 2013. november 28. és 30. között Londonban tartott kongresszusán nyitotta meg az Európai Bizottság elnökének jelöltségét. Az Európai Bizottság elnöki posztjára történõ jelölési folyamatot 2013. december 20-án zárták le. Az Európai Bizottság elnökének posztjára az ALDE-n belül Olli Rehn, az Európai Bizottság egyik alelnöke és Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök pályázott. A jelöltség az eredeti tervek szerint egy különleges választási ülésen 2014. február 1-jén dõlt volna el, azonban Olli Rehn január 20-án visszalépett a jelöltségtõl.

A 2013. novemberi londoni kongresszuson fogadták el a párt EP választási programját is. Az ALDE szerint Európának erõsebbé, egyszerûbbé és demokratikusabbá kell válnia. Ennek érdekében többek között a bankunió gyors alkalmazását, a mezõgazdasági kifizetések folyamatos reformját, az egységes energia-, digitális-, közlekedési piac valamint az egészségügyi szektor létrehozását szorgalmazzák, továbbá az egy székhellyel bíró Európai Parlament megteremtése mellett állnak ki.

Forrás: Az ALDE honlapja. In: http://www.aldeparty.eu/sites/eldr/files/news/10204/2014_alde_party_manifesto.pdf

Közreadja: Szekrényes Éva.

Letölthető publikációk:

Az-ALDE-valasztasi-kialtvanya1.9 MBPDF dokumentum2014.05.10.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius