Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

ZSINKA LÁSZLÓ

Az összehasonlító civilizációtörténet lehetőségéről

 

Ez a tanulmány másfél évtizednyi egyetemi oktatómunka tapasztalataiból kiindulva szeretne megfogalmazni néhány pragmatikus gondolatot az összehasonlító civilizációtörténet megközelítésmódjának lehetõségeirõl.[1] Ennek során egyfajta komparatív szempontrendszer is bemutatásra kerül, amely segítséget nyújthat a civilizációk történetének ábrázolásához.

A Budapesti Corvinus Egyetemen a (régi típusú) osztatlan nemzetközi kapcsolatok szakos közgazdász-képzésben is fontos szerepe volt a civilizációtörténet oktatásának. Az Európán kívüli térségek megismerése a posztgraduális diplomataképzésben (BIGIS) is megkülönböztetett helyet kapott. A regionális és civilizációs tanulmányok az elmúlt években a Bologna-típusú képzésben is megõrizték jelentõségüket. A nemzetközi tanulmányok alapképzési szakon két idõsávban oktatott Összehasonlító civilizációtörténettel, illetve az egyes régiók modernkori történetét és aktuális problémáit bemutató kurzusokkal találkozhatnak a hallgatók. Mesterszakon a regionális és civilizációs tanulmányok szerepe még jelentõsebbé vált, amennyiben önálló szakirány is meghirdetésre került. Elmondható, hogy az elmúlt másfél évtizedben a nemzetközi tanulmányok keretében oktatott civilizációs tárgyak jelentõsége növekedett.


 


[1] Ezzel a tanulmánnyal a szerzõ segíteni szeretné az Összehasonlító civilizációtörténet kurzust látogató nemzetközi tanulmányok alapszakos egyetemi hallgatókat, hogy gondolatébresztõ segédanyag álljon rendelkezésükre a civilizációk komparatisztikájának elméleti kérdéseihez.

 

Letölthető publikációk:

Az-osszehasonlito-civilizaciotortenet462 KBPDF dokumentum2013.02.20.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius