Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Közlemény a magyar–orosz nukleáris energiai megállapodás aláírásáról
2014.01.14.

 

Orosz-magyar nukleáris energiai megállapodást írtak alá

2014. január 14.

A nukleáris energia békés felhasználásában való együttmûködésrõl született megállapodás kedden Magyarország és az Oroszországi Föderáció között, amelyet a Moszkva környéki novo-ogarjevói államfõi rezidencián írtak alá a két ország képviselõi.

Magyar részrõl Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, míg orosz részrõl Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója írta alá az egyezményt Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfõ jelenlétében.

Ezt követõen az orosz elnök elmondta: atomerõmûvi energiablokkok megépítésérõl állapodtak meg. A politikus hozzátette, hogy a paksi erõmû a magyar áramtermelés 40 százalékát adja. Az újabb blokkok megépítésével nõ Magyarország energetikai függetlensége. Vlagyimir Putyin hozzátette, hogy ez egy sajátos megállapodás abból a szempontból, is, hogy a beruházásnál a munkálatok 40 százalékát magyar beszállítók fogják elvégezni. Ez azt jelenti, hogy mintegy 3 milliárd dollárt (közel 700 milliárd forint) fordítanak magyar munkahelyek teremtésére. A költségvetés plusz bevételét tekintve ez 1 milliárd dollár lesz – mondta az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin egyéb kérdésekrõl csupán annyit mondott, hogy áttekintették a hagyományos energetikai együttmûködés kérdéseit és véleményt cseréltek a Déli Áramlat európai gázvezetékkel kapcsolatban.

Az orosz államfõ végül kijelentette: meggyõzõdése, hogy a mai megállapodások hozzájárulnak az orosz-magyar együttmûködés, a kapcsolatok szélesítéséhez.

Orbán Viktor kormányfõ kifejtette: "kevés jót örököltünk a kommunizmusból, de az 1966-ban kötött szovjet–magyar energetikai megállapodás a jó örökségek közé tartozik". A kormányfõ hangoztatta, hogy a most aláírt nukleáris energetikai megállapodással megteremtették a feltételét annak, hogy fennmaradjon és erõsödjön az orosz–magyar energetikai együttmûködés.

A magyar miniszterelnök is úgy ítélte meg, hogy kiváló szakmai megállapodást kötöttek, amelyet örömmel fog a magyar parlament elé terjeszteni jóváhagyásra. Elmondta, hogy a megvalósításra vonatkozó pénzügyi tárgyalások jól haladnak és folytatódnak.

A magyar miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy a Déli Áramlat gázvezeték ügyében Magyarország elkötelezett. "A szerzõdésben vállalt kötelezettségeinket teljesíteni fogjuk" – tette hozzá. Elmondta, hogy Vlagyimir Putyinnak ismét megerõsítette: "mi egy hosszú távú magyar–orosz baráti együttmûködésben gondolkodunk". Ennek jegyében szeptemberben Magyarországra várják azt a 200 orosz diákot, akiknek a magyar állam ad majd ösztöndíjat.

Orbán Viktor az aláírást követõen hangsúlyozta: nagyra értékeli Vlagyimir Putyin erõfeszítéseit, amelyeket annak érdekében tett, hogy a közép-európai országok és Oroszország, de különösen Magyarország és Oroszország kapcsolataiban a jövõ szempontjai kerüljenek elõtérbe. "Különösen nagy elismerésünket fejezzük ki az elnök úrnak az orosz külpolitikának a keresztény közösségek érdekében világszerte kifejtett munkásságáért" – tette hozzá.

A gazdasági kérdéseket illetõen Magyarország jelene és jövõje szempontjából rendkívül fontosak az orosz-magyar kapcsolatok, ezek elérik a stratégiai jelentõség szintjét – hangoztatta Orbán Viktor. Kijelentette: Magyarországnak az az érdeke, hogy Oroszország egyre több beruházással lehessen jelen, ezért megállapodtak Vlagyimir Putyinnal abban, hogy bátorítani fogják az orosz ipar jelenlétét Magyarországon.

Orbán Viktort oroszországi munkalátogatására elkísérte Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Szijjártó Péter a miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Baji Csaba, a MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Orosz részrõl Vlagyimir Putyin államfõhöz az elõbb szûk körben tartott tárgyaláson csatlakozott Szergej Lavrov külügyminiszter, Jurij Usakov, az elnök külpolitikai tanácsadója, Anton Sziluanov pénzügyminiszter, Alekszej Miller, a Gazprom elnöke és Szergej Kirijenko, a Roszatom vezérigazgatója. Az ezt követõ bõvített körben zajlott munkaebéden pedig már részt vett Andrej Szapelin, a Vnyesekonombank alelnöke, Nyikolaj Fjodorov mezõgazdasági miniszter és Alekszandr Novak energetikai miniszter is.

Forrás: Orbán Viktor honlapja. In:

http://www.miniszterelnok.hu/cikk/no_magyarorszag_energetikai_fuggetlensege

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius