Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KOMMENTÁR

ANDOR LÁSZLÓ, TÁLAS PÉTER, VALKI LÁSZLÓ

Irak – búcsú a fegyverektől?

Amikor a Zrínyi Kiadó 2004 júniusában bemutatta Irak – háborúra ítélve című könyvünket, egy ismeretlen férfi – észlelve, hogy egyetlen jó szavunk sincs az amerikai–brit invázióról – szitkozódva kirohant a teremből. Nem látják, kiabálta, hogy Bush Bagdadban a nyugati civilizációt védi?

Nem, ezt egyáltalán nem így láttuk, éppen ellenkezőleg, úgy véltük, hogy éppen a neokonzervatív washingtoni adminisztráció teljesíti be Huntington elhíresült jóslatát a civilizációk összecsapásáról. És, ami ennél is rosszabb, lerombolja azt a hidegháború utáni új, multipoláris világrendet, amelynek kialakításán eredményesen fáradozott idősebb Bush republikánus, majd Clinton demokrata kormányzata.

A jövőt illetően csöppet sem voltunk bizakodóak. Attól tartottunk, hogy ha George W. Busht 2004 őszén ismét elnökké választják, akkor a világrendet immár tartósan az unipoláris szemlélet fogja meghatározni.

Még nem tudtunk arról, hogy fél évvel a háború kezdete előtt egy fiatal illinoisi szenátor remek beszédet tartott Chicagóban, amelyben határozottan elutasította a tervezett inváziót. A szenátor kerek perec kijelentette, hogy Szaddám Huszein „sem a szomszédjaira, sem az Egyesült Államokra nézve nem jelent azonnali és közvetlen veszélyt”, és hogy „a nemzetközi közösséggel együttműködve kordában tartható”. A fiatal politikus ezzel komoly éleslátásról és – az akkori, végsőkig hiszterizált légkörben – nem kis politikai bátorságról tett tanúbizonyságot. Az sem tudtuk, hogy később ő lesz az Egyesült Államok elnöke, de amikor az lett, meg voltunk győződve arról, hogy valóban véget fog vetni a háborúnak.

Letölthető publikációk:

Bucsu_a_fegyverektol368 KBPDF dokumentum2011.12.28.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius