Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A magyar kormány utasítása a magyar–szerb határ kerítéssel való lezárásának előkészítésére
2015.06.17.

Az EU államok belügyminisztereinek 2015. június 16-i ülése után a  magyar kormány 2015. június 17-i ülésén utasított a belügyminisztert, hogy június 23-ig készítse elõ a bevándorlási hullámmal szemben a magyar–szerb határnak  egy négy méter magas kerítéssel való lezárását. A határ fizikai lezárásával kapcsolatos elõkészítési munkára a miniszter egyhetes határidõt kapott, amelyekrõl aznap kell tájékoztatást adnia a kabinetnek. A döntés Szijártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismertette a kormányülés szünetében. 

 

A belügyminiszter utasítást kapott a magyar–szerb határ lezárásának elõkészítésére

2015. június 17. 12:59

 A kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövõ szerdáig készítse elõ a magyar–szerb határ lezárását, amely egy négy méter magas kerítéssel történhet meg – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, a kormányülés szünetében tartott kormányszóvivõi tájékoztatón.

A miniszter közlése szerint 175 kilométer hosszú határszakaszról van szó. A belügyminiszternek jövõ szerdáig kell elvégeznie a határ fizikai lezárásával kapcsolatos elõkészítési munkákat, amelyekrõl aznap kell tájékoztatást adnia a kabinetnek.

Július 1-jén a magyar és a szerb kormány csúcstalálkozót tart, amelyen részletesen tájékoztatni fogják a szerb felet a magyar intézkedésekrõl – közölte Szijjártó Péter.

Azt mondta, Magyarország a kerítés felállításával semmilyen nemzetközi jogi kötelezettségét, semmilyen nemzetközi szerzõdést nem szeg meg. Szerinte a kormány döntése nem egyedülálló. Ezzel kapcsolatban hivatkozott arra, hogy a görög–török, valamint a bolgár–török határon is volt kerítésépítés, és spanyol városok Észak-Afrikában is így védik magukat a bevándorlási nyomással szemben.

A kormány arra is utasítást adott – közölte –, hogy el kell végezni azokat a szükséges jogi elõkészítõ munkálatokat, amelyek nyomán Magyarország az összes EU-s és EU-tagjelölt államot biztonságos országnak minõsít.

Szijjártó Péter tudatta továbbá: Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy a térségben élõ gazdák között felméréseket végeztek, és õk is rendkívül súlyos problémaként említették a bevándorlók vonulását az adott határ menti területeken.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a belügyminiszterek keddi uniós tanácskozásán kiderült: Magyarországot érinti a legsúlyosabban a bevándorlási kihívás a tagállamok közül.

A tárcavezetõ a jelenleg az EU elõtt álló egyik legsúlyosabb kihívásnak nevezte a bevándorlás kérdését, amelyre az uniós országok keresik a választ, de – mint fogalmazott – a közös válaszhoz vezetõ út egyelõre meglehetõsen idõigényesnek és hosszúnak tûnik. Ezért – „bár reméljük, hogy lesz közös európai megoldás” – Magyarország nem engedheti meg magának, hogy tovább várjon – jelentette ki.

A kormány elkötelezett aziránt, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket a bevándorlási nyomással szemben – zárta szavait Szijjártó Péter.

 

Forrás: A magyar kormány honlapja. In: http://www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/hirek/a-belugyminiszter-utasitast-kapott-a-magyar-szerb-hatar-lezarasanak-elokeszitesere

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius