Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A Biztonsági Tanács 1973 (2011) számú határozata a Líbia fölötti repüléstilalmi övezet létesítéséről és a civil lakosság védelmére minden szükséges intézkedés megtételéről
2011.03.17.

 

Líbiában – Tunéziától és Egyiptomtól eltérően – a Kadhafi-rendszer elleni kirobbant tiltakozó mozgalmat kezdettől fogva (2011. február 15–16.) véres összecsapások jellemezték, ugyanis a kormányzat fegyveres erőszakot alkalmazott a tüntetőkkel szemben. Hamarosan a tömegmegmozdulások a keleti országrészben általános fegyveres felkeléssé alakultak át. Kadhafihoz hű erők repülőgépeket is bevetettek a tüntetők és a felkelők ellen, az összecsapások halottjainak száma sokszorosra növekedett, polgárháborús állapotok alakultak ki. Február 22-én Kadhafi ezredes bejelentette, hogy nem hátrál, nem távozik. A Biztonsági Tanács (BT) miután megvitatta Líbiában kialakult helyzetet egyhangúlag az erőszak beszüntetésére szólította fel Tripolit. A felszólítás eredménytelensége és az erőszak további növekedése láttán a BT nyugat-európai idő szerint a 27-ére virradó éjszaka mind a 15 tagjának támogató szavazatával immár a Kadhafi és köre elleni embargóra és szankciókra felszólította fel a tagállamokat (1970. sz. határozat). A tagországok jelentős része eleget is tett a BT felszólításának, de az ennek nyomán foganatosított és más egyéb, főként diplomácia lépések nem hoztak változást, ráadásul a Kadhafihoz hű erők egyre szűkebb területre szorították a felkelőket. Mind több irányból és egyre inkább erősödött a beavatkozás nemzetközi jogilag is elfogadható formában való sürgetése: Kadhafi légierejének megállítása légtérzárlat létesítése útján. Mint a BT 2011. március 17-i ülésén kiderült az erre irányuló francia–brit–libanoni határozati javaslat-tervezetet a Kína és Oroszország sem vétózta meg, sőt az elfogadott határozatba az is bekerült, hogy a civil lakosság védelme érdekében „minden lehetséges eszközi igénybevételéhez” is hozzájárul a BT, csak „bármilyen idegen megszálló fegyveres erők” alkalmazását zárja ki. A határozat több ponton is többféleképpen értelmezhető, és a líbiai helyzet alakulásától függően még inkább azzá válhat. Közvetlen és hosszabb távú következményeit (a határozathozatal másnapján) nem lehet pontosan felmérni. Sokat mondó az a tény, hogy a határozatot a BT tíz tagjának „igen” szavazatával hozta meg, öt tartózkodás mellett (Brazília, India, Kína, Németország, Oroszország).

A dokumentumot újra közreadja HJ.

A dokumentumközlés forrása: Az ENSZ honlapja: http://www.un.org/News/Press/docs/2011/sc10200.doc.htm

Letölthető publikációk:

A Biztonsági Tanács 1973 (2011) számú határozata66 KBHTM fájl2011.03.18.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius