Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Portugália politikai pártjai

Portugáliában az 1974. áprilisi, ún. szegfűk forradalma óta demokratikus politikai intézményrendszer működik. A jogrend alapját az 1976. április 2-án jóváhagyott alkotmány teremtette meg, mely „a politikai szervezkedés demokratikus pluralizmusának az alapján áll”. Kormányforma szerint a „szegfűk forradalma” óta inkább a parlamentáris rendszerű országok közé sorolhatjuk Portugáliát, ugyanakkor még mindig erős a köztársasági elnök intézménye, és a 230 fős, egykamarás parlament szerepe kisebb. A Köztársasági Gyűlésbe a képviselők megválasztása négy évenként arányos választási rendszer alapján történik, a parlamentbe való bejutásnál küszöb nincs. A legutóbbi, 2005-ös parlamenti választásokat a Szocialista Párt nyerte meg.

A portugál pártszerkezet a forradalom utáni első, 1975-ös választástól kezdve lényegében a ma is létező négypárti megoszlást mutatja: a konzervatív-katolikus Demokrata Szociális Centrum/Néppárt (CDS/PP), a liberális Szociáldemokrata Párt (PSD), a Szocialista Párt (PS) és a Portugál Kommunista Párt (PCP) a portugál pártpaletta legfontosabb színei. A 2005-ös választásokon e négy párt mellett a parlamentbe bejutott a Baloldali Blokk (BE) és a PCP-vel közösen alakított Egységes Demokrata Koalíció (CDU) keretében a Környezetvédő Párt „A Zöldek” (PEV) is. A pártrendszerről általánosan elmondhatjuk, hogy inkább balra tolódott: az 1974-ig fennálló elnyomó jobboldali hivatásrendi diktatúra következtében lényegesen több párt alakult a bal-, mint a jobb oldalon. A jelenlegi parlamenti pártok közül is csak az inkább jobbközépbe sorolható PSD és CDS/PP képviseli a jobb oldalt.

Letölthető publikációk:

Portugália politikai pártjai101 KBPDF dokumentum2008.04.24.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius