Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

DOBOS BALÁZS

A cseppfolyósított földgáz szerepe a regionális gázpiacok integrációjában

Napjainkban minden bizonnyal a globalizálódó világ legnagyobb problémái közé tartoznak az energiaellátással, annak fenntarthatóságával, illetve környezeti hatásaival kapcsolatos dilemmák. Korábban soha nem látott magasságban az olajárak (bár ezt a tendenciát egy időre megakasztotta a pénzügyi, majd gazdasági válság), klímaváltozás, illetve egy súlyos nukleáris baleset árnyékolja be a gazdasági fellendülést. Az egyes államok is mind inkább létfontosságú eszközként tekintenek energiavállalataikra, így az egyik tendencia az állam szerepének növelése, a másik pedig a nagy nemzetközi energetikai konglomerátumok egyre szorosabb együttműködése.

A növekvő energiaigények, illetve a klímavédelmi célok elérése miatti nyomás már eddig is egyre inkább a legtisztább, nagy mennyiségben rendelkezésre álló, és többnyire könnyen kiaknázható fosszilis energiahordozó, a földgáz felé orientálta a fogyasztókat és az energetikai vállalatokat. Mindez felveti azt a kérdést, hogy vajon kialakulhat-e a földgáz, kőolajához hasonló világpiaca?

Dolgozatomban először bemutatom a földgáz piacának jelenlegi állapotát, illetve a globalizálódás felé vezető útját, méghozzá a cseppfolyósított földgáz térnyerésének tükrében. Ezután részletesen is bemutatom az európai földgázpiacot, majd az Európai Unió diverzifikációs törekvéseit, amelyekben az LNG-nek kiemelt szerepe lehet. Számunkra leginkább a kelet-közép-európai térségben tervezett ilyen jellegű infrastrukturális beruházások a relevánsak, ezek fontosságát már a politikai döntéshozók is felismerték, a soros Tanácsi elnökségünk során is prioritásként kezeltük, így ezeket is részletsebben bemutatom. Dolgozatom befejező részében, a konklúzió mellett kitekintést teszek az amerikai, valamint ázsiai piacokra, illetve a fukusimai atomkatasztrófa hatásaira is.

Dolgozatom végére igazolni szeretném, hogy a földgáz cseppfolyósított formában történő szállítása és kereskedelme nagymértékben hozzájárul a világpiacának kialakulásához, valamint Európa számára is komoly alternatívát jelent a diverzifikációs törekvései szempontjából.

Letölthető publikációk:

A_cseppfolyositott_foldgaz_szerepe504 KBPDF dokumentum2011.09.12.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius