Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Orbán Viktor miniszterelnök sajtónyilatkozata magyar–orosz nukleáris energiai megállapodás aláírását követően
2014.01.14.

 

2014. január 14. Moszkva (Москва)

Mélyen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Először is Önök előtt is szeretném megköszönni a mai munkatárgyalások lehetőségét az elnök úrnak, és sok sikert kívánok az olimpia megrendezéséhez. Mi nagyra értékeljük az elnök úrnak azokat az erőfeszítéseit, amelyeket annak érdekében tett, hogy a közép-európai országok és Oroszország, különösen Magyarország és Oroszország kapcsolatában a jövő szempontjai kerüljenek előtérbe. Különösen nagy elismerésünket fejeztük ki az elnök úrnak az orosz külpolitika keresztény közösségek érdekében világszerte folytatott munkásságáért. A gazdasági kérdéseket illetően Magyarország jelene és jövője szempontjából rendkívül fontosak az orosz–magyar gazdasági kapcsolatok – ezek elérik a stratégiai minőséget. Szeretném megköszönni a szakértőknek és az államigazgatási embereknek az elmúlt egy évben végzett munkájukat, ami a kereskedelmi forgalom javulásában testesült meg. Magyarországnak az az érdeke, hogy Oroszország egyre több beruházással jelen lehessen Magyarországon, ezért megállapodtunk az elnök úrral, hogy különböző formákban bátorítani fogjuk az orosz ipar jelenlétét Magyarországon. Ami a nukleáris energetikai együttműködést illeti, ott azt kell elmondanom Önöknek, hogy kevés jó dolgot örököltünk a kommunizmusból, de az 1966-ban megkötött szovjet–magyar energetikai megállapodás a jó örökségek közé tartozik. Ezzel a megállapodással megteremtettük a föltételét, hogy fönnmaradjon és erősödjön az orosz–magyar atomenergetikai együttműködés. Kiváló szakmai megállapodást kötöttünk, amit örömmel fogunk terjeszteni a magyar parlament elé jóváhagyásra. A megvalósítás körüli pénzügyi tárgyalások jó állapotban vannak, jó ütemben haladnak, és folytatódni fognak. A Déli Áramlat ügyében Magyarország elkötelezett, a szerződésben vállalt kötelezettségeinket teljesíteni fogjuk, és az elnök úrnak ismét megerősítettem, hogy mi egy hosszú távú, baráti orosz–magyar együttműködésben gondolkodunk, ezért szeptemberben várjuk azt a 200 orosz diákot, akiknek a magyar állam ad majd kormányzati ösztöndíjakat Magyarországon. Még egyszer köszönöm az elnök úrnak az együttműködést!

Forrás: Orbán Viktor honlapja. In: http://www.miniszterelnok.hu/beszed/orban_viktor_sajtotajekoztatoja_a_vlagyimir_vlagyimirovics_putyin_orosz_elnokkel_tortent_megbeszeleset_kovetoen

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius