Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
El Real Instituto Elcano de Estudios Internacionales y Estratégicos (RIE)

A Madridban található think-tanket 2001. december 27-én alapították a brit Royal Institute of International Affairs mintájára. Az intézet tényleges tevékenysége közel másfél hónappal később, 2002. február 12-én a Michael H. Armacost, a Brooking Institution elnöke által a Casa de Américában mondott beszédével kezdődött meg, egy hónappal később, 2002 márciusában pedig a RIE közzétette első tanulmányát.

A kutatóintézet – nevéből következően – elsősorban a világpolitikai események tanulmányozásának szenteli magát, s igyekszik megvilágítani azokat az ok-okozati összefüggéseket, amelyek az aktuális nemzetközi szintű folyamatok bekövetkezéséhez vezettek, illetve a már lezajlott/lezajlóban lévő eseményekből következtetve felvázolni az általuk nagy valószínűséggel kiváltott közép-, illetve hosszútávon várható tendenciákat. Mindezzel az intézmény munkatársai segítséget próbának nyújtani a politikai élet résztvevőinek, a vezető politikusoknak, a közintézmények és a magánvállalatok irányítóinak, hogy döntéseiket Spanyolország és a spanyol társadalom javára hozhassák meg. Mindemellett céljaik közé tartozik még a spanyol közgondolkodás formálása is, s annak előmozdítása, hogy olyan, tájékozott spanyol közvélemény alakuljon ki, amely képes megérteni nemcsak a világpolitikában bekövetkező eseményeket, hanem a mögöttük húzódó mélyebb, összetettebb folyamatokat és azok kiváltó okokat is.

Letölthető publikációk:

El Real Instituto Elcano de Estudios Internacionales y Estratégicos (RIE)168 KBPDF dokumentum2009.07.10.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius