Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Mukherdzsi, Pranab Kumar

Mukherdzsi, Pranab Kumar (Mirati [India], 1931–) tanár, író, politikus, külügyminiszter (1995–1996, 2006–).

Nyugat-Bengál állam egyik kis falujában született, már apja is a Kongresszus Párt aktív tagja volt, aki tevékenyen részt vett az ország függetlenségének kiharcolásában. Tanulmányait szülőföldjén, Suri-ban (Vidyasagar College), majd a Kalkuttai Egyetemen folytatta.

Fiatal korától kezdve a Kongresszus Párt tagja, 1969-ben a felsőház (Rádzsa Szabha) képviselője lesz, négy alkalommal (1975, 1981, 1993 és 1999) újraválasztják. 2004-ben a korábbi pártlistás mandátumokkal ellentétben egyéni képviselői helyet szerez az indiai alsóházban (Lok Szabha). Párt- és kormányzati vonalon egyaránt számos posztot töltött be. Az 1970-es évek elejétől kezdve már miniszterhelyettes (ipari, később közlekedési), majd pénzügyi államminiszter. (Indiában a klasszikus értelemben vett minisztereken (kabinetminiszterek) túl számos – alacsonyabb rangú, „második vonalba” tartozó – ún. államminiszter is van.) Három miniszterelnök kormányában kabinetminiszter. Indira Gandhi miniszterelnöksége alatt előbb kereskedelmi és bányászati (1980–1982), majd pénzügyminiszter (1982–1984). Naraszimha Rao kormányában kezdetben a Tervbizottság alelnöke, amely mellett később elvállalja a kereskedelmi minisztérium (1993–1995), majd egy évig a külügyminisztérium (1995–1996) vezetését. A Kongresszus Párt vezette koalíciónak a 2004-es választási győzelmét követően védelmi miniszter lesz, ezt a posztot egészen 2006. október 25-i külügyminiszterré való kinevezéséig tölti be. (A külügyek irányítását magától a miniszterelnöktől, Manmohan Szinghtől veszi át, aki a korrupciós botrányokba keveredett korábbi külügyminiszter, Natwar Szingh 2005. novemberi lemondatását követően majd egy évig ideiglenesen a külügyi tárcát is vezette.) Minisztersége mellett egyben az alsóház vezetője, valamint fontos pozíciókat tölt be a párt különböző országos, illetve helyi testületeiben.

Mukherdzsi, a tapasztalt, már sok pozícióban kipróbált és bizonyított pártpolitikus közel áll Gandhi-családhoz, személy szerint Szonja Gandhinak is egyik leghűbb szövetségese. Neve felmerült a 2007. nyári köztársasági elnökválasztások alkalmával, ám végül az államfői pozíciót Szonja Gandhi egy másik szövetségese, Pratibha Patil asszony nyerte el.

Mukherdzsi több könyv és cikk szerzője.

Források

http://meaindia.nic.in/onmouse/eam1.htm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/6079438.stm

http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/6080540.stm

http://pranabmukherjee.blogspot.com/

http://en.wikipedia.org/wiki/Pranab_Mukherjee

Endrényi Gábor

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius