Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Olaszország politikai pártjai

Az 1948. január elsején életbe lépett alkotmány alapján Olaszország parlamentáris demokratikus köztársaság. Mivel a dokumentum kivételes történelmi helyzetben született meg, az alkotók nagyon szigorú feltételekhez kötötték módosításának lehetőségét. Az első köztársaság 1992-ig állt fönn, ezt a rendszert "tökéletlen kétpártrendszernek" lehet nevezni. A római Quirinale Palotában székelő köztársasági elnököt hétéves időszakra, kétharmados többséggel együttesen választja a Szenátus és a Képviselőház, valamint a tartományok képviselői. Jelenleg a 2006-ban megválasztott Giorgio Napolitano az államfő. A köztársasági elnököt követő második legfontosabb közjogi méltóság a szenátus elnöke, majd a képviselőház elnöke.

Az olasz parlament két kamarából, a szenátusból és a képviselőházból áll. A két ház elnökét a két testület választja egyszerű többséggel. A törvényhozási folyamatban azonos súlyúak, minden törvényt azonos szöveggel mindkét házban el kell fogadni, ahhoz hogy érvénybe lépjen. A helyi önkormányzatok és a tartományi tanácsok is hozhatnak jogszabályokat, azonban ezeknek az érvényességéhez szükséges a parlament 60 napon belüli jóváhagyása. A 315 tagú szenátust (Senato) tartományi alapon választják. A szenátus székhelye Rómában, a Palazzo Madama épületében található, jelenlegi elnöke Franco Marini. A képviselőházban (Camera dei Deputati) 630 képviselő foglal helyet, akiket közvetlenül az állampolgárok választanak 5 évre (akárcsak a szenátusi tagokat). Jelenlegi elnöke Fausto Bertinotti.

Letölthető publikációk:

Olaszország politikai pártjai267 KBPDF dokumentum2008.04.25.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius