Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

MÉSZÁROS ZSOLT

A Maghreb palesztinjai – a nyugat-szaharai konfliktus a világpolitikai érdekek árnyékában

Palesztina – mindennapos téma, a csapból is Palesztina folyik. Ha az utcán megkérdezünk valakit, hallott-e már az izraeli-palesztin konfliktusról, nagy valószínűséggel igenlő választ kapunk. Nyugat-Szahara – mi az? Hol van? Valahol a sivatagban, kapjuk a gyakori feleletet. Nem csak hazánkban, de Európa szerte is hasonló homály fedi a több, mint három évtizede marokkói megszállás alatt elő nép múltját, jelenét, jövőjét.

Palesztina és Nyugat-Szahara között szoros a párhuzam: mindkét területen ENSZ határozatot sértő, idegen állam katonasága állomásozik. Mindkét helyen a lakosság nagy része menekülttáborokban tengeti mindennapjait. Mindkét nép fiataljai külföldön a hontalan szót kénytelenek beírni a személyazonosságot igazoló okmányaikba.Nyugat-Szahara kiterjedése több mint negyvenszerese a palesztin területeknek, lakossága ellenben kevesebb, mint egytizede. Mégis, miért nem hallunk soha semmit a nyugat-szaharai konfliktusról?

Jelen tanulmány bemutatja a konfliktust előidéző tényezőket, felfedi a háttérben meghúzódó érdekeket és magyarázatot ad a médiában található apátiára, amely a szaharai nép sorsát a mai napig figyelmen kívül hagyja. Dolgozatom összefoglalja a magyar kutatások eredményeit, de magját a spanyol és angol nyelven írott szakirodalmak képzik. Áttekintést kapunk Nyugat-Szahara történelmi hátteréről időszámításunktól 1975-ig, a spanyol dekolonizáció körüli problematikáról, valamint a konfliktusban érintett országok viselkedéséről és aktuálpolitikai érdekeikről.

Letölthető publikációk:

A Maghreb palesztinjai – a nyugat-szaharai konfliktus a világpolitikai érdekek árnyékában320 KBPDF dokumentum2009.10.25.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius