Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Obama elnök 2013. augusztus 31-i beszéde a Szíriával kapcsolatos döntéseiről
2013.08.31.

2013. augusztus utolsó napjaira úgy látszott, hogy már csak napok, sõt órák kérdése, hogy mikor kezdõdik az Egyesült Államok katonai beavatkozása Szíriában.

Magyar idõ szerint augusztus 31-én este háromnegyed 8-kor kezdte el Obama az arab országban a hónap utolsó dekádjában történtekrõl, illetve az azokkal kapcsolatosan az Egyesült Államok várható magatartásáról szóló beszédét. Két döntésérõl számolt be: egyrészt elmondta, hogy hosszas gondolkodás után, tíz nappal az augusztus 21-i szíriai vegyi támadás után, annak megtorlása mellett döntött, másrészt arról, hogy ehhez felhatalmazást kér a kongresszustól, amely szeptember 9-én ül össze legkorábban.

Amerikának elég erõs bizonyítékai vannak arra, hogy a támadásokat Aszad rendszere követte el, ehhez nincs szüksége az ENSZ szakembereinek jelentésére – mondta az elnök. Nem fogja fölkérni az ENSZ Biztonsági Tanácsát a csapás jóváhagyására, ismerve a BT-ben résztvevõ egyes országok konok politikáját. Bejelentette, hogy az amerikai válaszlépés korlátozott lesz idõben és kiterjedésben egyaránt. Szíria földjére nem teszi csizmáját amerikai katona – hangsúlyozta.

Bejelentette, hogy a hadsereg készen áll a bevetésre. Az amerikai pártokhoz fordulva elmondta: jogi értelemben nincs szüksége ugyan a kongresszus jóváhagyására számára azonban fontos döntésének a megerõsítése. Az elkövetett bûn nem maradhat büntetés nélkül – tért vissza az amerikai katonai csapás indokára beszédének végén az elnök.

A beszéd angol nyelvû újraközlésének forrása a Fehér Ház honlapja: http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2013/08/31/statement-president-syria

A beszéd magyar nyelvû ujraközlésének forrása Az Egyesült Államok Budapesti nagykövetségének honlapja. In: http://hungarian.hungary.usembassy.gov/pr_08312013.html

Letölthető publikációk:

Obama-elnok-beszede202 KBPDF dokumentum2013.09.02.
Obama-elnok-beszede_magyar-nyelvu-szoveg38 KBHTM fájl2013.11.21.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius