Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

STEPPER PÉTER

A kényszervándorlás biztonságiasítása Ausztriában és Szlovéniában

2015 nyarán jelentõs mértékben növekedett meg az Európa Unióba belépni igyekvõ kényszervándorok száma. Egy év alatt nagyságrendileg egy millió fõ lépte át a határokat, és a korábbiaktól eltérõ módon ennek a fele a nyugat-balkáni migrációs útvonalon érkezett. Az Európa Unió határállamai közül Olaszország, Görögország és Magyarország volt a leginkább érintett. Magyarországon 2015-ben mintegy félmillió kényszervándor igyekezett áthaladni, ebbõl a hatóságok mintegy 220.000 menedékkérõt regisztráltak. Az Európai Uniós igyekezett egy közös álláspontot kialakítani a válságkezelésre, de a kezdetektõl szemben állt a visegrádi országok elképzelése a menekültek befogadásának feltételeirõl vitázó többi tagállam álláspontjával.

A V4 biztonsági fenyegetésként értékelte a határok feletti ellenõrzés elvesztését, és ennek megoldása elõtt nem volt hajlandó másról tárgyalni. A cikkben megvizsgálom, hogy a kényszermigrációval és határellenõrzéssel kapcsolatos V4 biztonsági narratíva mennyire terjedt el a régióban, milyen sikerrel tudott maga mellé állítani a kezdeményezõ négy ország más uniós tagállamokat. Ehhez megvizsgálom az Ausztriában és Szlovéniában lezajlott menekültpolitikai paradigmaváltást. A kritikai diskurzuselemzés során a korábban feldolgozott német és szlovén nyelvû anyagok másodelemzésre hagyatkozom. Az elméleti irodalom feltevéseivel összevetve vonok le következtetéseket a menekültválság során tapasztalt osztrák és szlovén biztonságiasítással kapcsolatban.
 

Letölthető publikációk:

A kényszervándorlás biztonságiasítása Ausztriában és Szlovéniában464 KBPDF dokumentum2018.03.04.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius