Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Genfi egyezmények az indokínai háború befejezéséről
1954.07.21.

1954 februárjában az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország és a Szovjetunió közös nyilatkozatban jelentette be, hogy a négy nagyhatalom és az érintett felek képviselői áprilisban Genfben találkoznak, hogy megoldást találjanak a koreai kérdés rendezésére és lezárják a nyolc éve (1946 óta) zajló indokínai háborút. A bejelentés közvetlen előzménye a berlini külügyminiszteri értekezletnek (1954. január 25. – február 18.) a konferencia összehívásáról szóló határozata volt.

A genfi értekezlet 1954. április 26-án ült össze. A konferencia első szakasza a koreai kérdéssel foglalkozott, a tárgyalásokon a nagyhatalmak képviselői mellett részt vettek azoknak az államoknak a képviselői is, amelyek ENSZ-lobogó alatt katonákat küldtek a koreai háborúba (1950–1953). A konferencián a felek az 1953. évi fegyverszüneti egyezményen túlmutató megegyezésre nem jutottak.

A konferencia második, Indokínával foglalkozó szakasza május 8-án kezdődött – az Indokínában harcoló francia hadsereg Dien Bien Phu-i katasztrofális vereségének másnapján – és 1954. június 21-ig tartott. A tárgyalásokon az Egyesült Államok delegációját J. F. Dulles, az Egyesült Királyságét A. Eden, Franciaországét G. Bidault, majd P. M. France, a Szovjetunióét V. M. Molotov, a Kínai Népköztársaságét pedig Csou En-laj vezette. A nagyhatalmak mellett részt vettek a a tárgyalásokon a közvetlenül érdekelt felek (Észak- és Dél-Vietnam, Kambodzsa és Laosz) képviselői is. Nehezen született meg a megállapodás, végül is (genfi idő szerint) július 21-én az indokínai háború lezárásával összefüggésben tíz okmányt fogadtak el a tárgyaló felek. A legfontosabb a zárónyilatkozat, amely 13 pontba foglalja a legfontosabb megállapodásokat. A zárónyilatkozatot kiegészíti a kambodzsai és a laoszi kormánynak a zárónyilatkozat 3. pontjában említett nyilatkozata, továbbá ugyanezen két kormánynak a zárónyilatkozat 4. és 5. pontjában említett nyilatkozata, valamint a francia kormánynak a zárónyilatkozat 10. és 11. pontjában említett nyilatkozata. A konferencia további dokumentumai közül az ellenségeskedéseknek Vietnamban, Kambodzsában és Laoszban történő megszüntetéséről szóló három egyezményt lehet kiemelni, amelyek közül alább teljes terjedelemben olvasható a Vietnamra vonatkozó egyezmény, a Kambodzsára és Laoszra vonatkozók pedig összefoglaló közlésben.

A genfi egyezmények nyomán az első indokínai háborút sikerült ugyan befejezni, a térségben a szembenálló belső és külső politikai erők egymás legyőzésére irányuló küzdelmét azonban nem. Franciaország véglegesen kivonult a térségből, helyét és szerepét átvette az Egyesült Államok. Vietnam egyesítése nem sikerült, Kambodzsában bonyolult belpolitikai harcok kezdődtek, Laoszban pedig polgárháború robbant ki.

A dokumentumokat közreadja Vári Sára, a közlések forrása a dokumentumok végén található.

Letölthető publikációk:

Genfi Egyezmények, 1954. július 21.169 KBPDF dokumentum2007.05.05.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius