Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozata az EU Oroszországgal szembeni szankciós politikájáról az Európai Tanács 204. augusztus 30-i ülése előtt
2014.08.30.

 

Csak a tárgyalásos rendezés vezethet eredményre

2014. augusztus 30.

Önbecsapás azt állítani, hogy az Európai Unió szankciós politikája Oroszországgal szemben sikeres, hogy ennek folytatása elegendõ, és meg fogja oldani a konfliktust – jelentette ki az Európai Unió állam- illetve kormányfõinek rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfõ úgy véli: a konfliktust tárgyalásos úton lehet megoldani, a csúcstalálkozó pedig a jelenlegi politika áttekintésével és korrekciójával fog foglalkozni. A kormányfõ rámutatott: vita van arról, hogy a szankciók beváltották-e a hozzájuk fûzött reményeket, s kiemelte, hogy ehhez "tudnunk kellene, mik is voltak pontosan a hozzájuk fûzött remények". Orbán Viktor elmondta, hogy voltak, akik úgy vélték: a szankciók eredményre fognak vezetni, és voltak mások, köztük õ maga is, akik szerint nem.

"Az én álláspontom az, hogy a szankciós politika eddig nem volt sikeres, és önbecsapás azt állítani, hogy igen, és elegendõ ezt folytatni, és az majd megoldja a válságot" – húzta alá a miniszterelnök, aki szerint egy katonai konfliktust nem lehet szankciókkal megoldani, csak katonai erõvel vagy tárgyalással, ám elõbbit, szerinte helyesen mindenki kizárja, ezért csak a tárgyalásos rendezés vezethet eredményre. "Magyarország a békében érdekelt" – jelentette ki a miniszterelnök, kifejtve, hogy Magyarország számára a béke és a nyugalom a legfontosabb, valamint az, hogy a szomszédos országokban, így Ukrajnában is béke, nyugalom és kiszámíthatóság legyen a mostani, növekvõ veszéllyel és fenyegetéssel szemben.

Újságírói kérdésre, miszerint elfogadható lenne-e Magyarország számára, hogy Federica Mogherini legyen az Európai Unió új külügyi fõképviselõje, Herman Van Rompuyt pedig a lengyel Donald Tusk váltsa az Európai Tanács élén, a kormányfõ azt mondta: az ésszerû megoldások híve, és ez ésszerû megoldásnak tûnik. Mint fogalmazott, régóta dolgoznak azon, hogy a visegrádi országcsoport kellõ elismerést kapjon.

Forrás: Orbán Viktor honlapja. In: http://www.miniszterelnok.hu/cikk/csak_a_targyalasos_rendezes_vezethet_eredmenyre

 

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius