Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Németh Zsolt államtitkár nyilatkozata az EU-országok külügyi tárcavezetőinek Ukrajnáról folytatott tanácskozása után
2014.02.20.

 

Az EU-országok külügyminisztereinek Brüsszelben, 2014. február 20-án Ukrajnáról tartott rendkívüli ülésén Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára képviselte Magyarországot. A tanácskozás után Németh Zsolt nyilatkozatot adott magyar újságíróknak.

A nyilatkozat újraközlésének forrása a Külügyminisztérium honlapja. In:http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/parlamenti-allamtitkarsag/hirek/nemeth-zsolt-az-eroszak-azonnali-beszuntetese-az-elso-szamu-cel

 

 Németh Zsolt: az erõszak azonnali beszüntetése az elsõ számú cél

2014. február 20. 20:55

Az erõszak azonnali beszüntetése az elsõ számú cél Ukrajnában – állapította meg Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Brüsszelben magyar újságíróknak adott nyilatkozatában, az EU-országok külügyi tárcavezetõinek Ukrajnáról folytatott tanácskozása után.

Az államtitkár szerint a második fõ cél a politikai párbeszéd megkezdése, a harmadik pedig Ukrajna európai integrációs folyamatának újraindítása. E célok elérése érdekében az EU külügyi tanácsülésén egyfelõl szankciós intézkedésekrõl döntöttek, másfelõl lépéseket tettek a humanitárius helyzet kezelésére.

Németh Zsolt elmondta: Frank-Walter Steinmeier német, Laurent Fabius francia és Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter feltételes megállapodásra jutott Kijevben Viktor Janukovics elnökkel a teendõk menetrendjérõl. Ennek értelmében napokon belül széles egységkormányt hoznak létre, nyárig módosítják az alkotmányt, és még az idén elõre hozott elnök-, illetve parlamenti választást tartanak. Egyelõre nem tudni, hogy az ukrán ellenzék képviselõivel mire jutnak az úgynevezett weimari csoport diplomáciai irányítói.

Németh Zsolt szerint az erõszak elharapózásáért mindkét oldalon vannak felelõsséget viselõ személyek, a politikai párbeszéd elmaradása azonban alapvetõen Janukovics, illetve a hatalom felelõssége.

A szankciók, amelyekrõl az uniós külügyi tanács most döntött, az erõszakos cselekményekért felelõs, illetve az emberi jogi jogsértésekkel összhangba hozható embereket sújtják majd. Az érintettek listáját napokon belül összeállítják és a tagállami kormányokat képviselõ Tanács elé terjesztik. Ennek a hivatalos jóváhagyásához azonban már nem lesz szükség újabb tárcavezetõi találkozóra, elég az írásbeli eljárásrend alkalmazása. Az érintetteket uniós beutazási tilalommal, illetve vagyonbefagyasztással sújtják. Felfüggesztik emellett az elnyomás célját szolgáló eszközök exportját Ukrajnába.

A magyar államtitkár hangsúlyozta: a legközelebbi napok egyeztetéseinek eredményei még befolyásolhatják a szankciók mértékét.

Ami a humanitárius helyzet kezelését illeti, Németh Zsolt ezzel kapcsolatban elmondta: a tanácsülésen Magyarország is bejelentésekkel élt. Egyfelõl a külügyminisztérium és az ökumenikus segélyszervezet fölajánlott gyógyászati segédeszközöket az összecsapások áldozatainak javára. Másfelõl megkezdték az egyeztetéseket az egészségügyi kormányzattal égési sérültek esetleges magyarországi fogadásáról.

"Bízunk abban, hogy Magyarországnak ez a speciális tudása olyan segítség lehet, amellyel ki tudjuk fejezni együttérzésünket a sérültekkel" – mondta Németh Zsolt.

Kiemelte azt is, hogy mivel az ukrán gazdaság az összeomlás határára került, pozitív üzenetet kell küldeni az országnak, és szükség van a Nemzetközi Valutaalap (IMF) forrásait is mozgósító gazdasági csomag összeállítására.

A magyar államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a közös állásfoglalásban Ukrajna európai perspektíváját illetõen megismételték azt a tíz nappal ezelõtti külügyminiszteri tanácskozáson kialakított formulát, miszerint az átfogó és mély szabadkereskedelmi megállapodást is tartalmazó társulási egyezmény aláírása – amire az EU továbbra is kész, amint arra Ukrajna is kész lesz – nem jelenti az EU-ukrán kétoldalú együttmûködés végcélját.

Németh Zsolt megállapította: az EU-tanácskozás következtetéseiben tükrözõdik az a mindenre kiterjedõ egyetértés, ami kialakult a visegrádi négyek – Magyarország, Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia – képviselõinek elõzetes tanácskozásán. Az államtitkár hozzátette, az uniós megállapítások összhangban vannak – a szomszédság és a kárpátaljai magyarság okán is Ukrajnáért különleges felelõsséget viselõ – Magyarország törekvéseivel.

(MTI)

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius