Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 KÖZLEMÉNY

ARANY ÉVA

Piaśnica – a német Katyń

 

Az 1939. augusztus 23-i Molotov–Ribbentrop paktummal, majd a szeptember 28-i szovjet–német szerzõdésekkel végleg megpecsételõdött Lengyelország sorsa. Szeptember 1-jén elõbb a német Wehrmacht, majd szeptember 17-én keletrõl a szovjet Vörös Hadsereg támadt hadüzenet nélkül Lengyelországra. A hónap végén kötött határ- és barátsági egyezményükkel pedig eltüntették a térképrõl Lengyelországot.

A piaœnicai és katyñi tömeggyilkosságok a két nagyhatalom háttérben kötött alkuit példázták: felszámolni a lengyel értelmiséget, amely esetleg Lengyelország talpra állásának letéteményese lehet. Integrálni a lengyel területeket, lakosainak nagy részét deportálni, kivégezni, munkatáborokba küldeni vagy – miként a Fõkormányzóságban történt – munkaerõ-tartalékként használni a „Harmadik Birodalom” számára.

Az ember fantáziáját leginkább a gyilkosságok individualitása izgatja. Mert ez nem tömeges elgázosítás volt, nem géppuskasorozattal kaszálták le õket, itt nem egy perc vagy másodperc alatt haltak meg százak. Ellenkezõleg: mindenki hosszú perceken keresztül haldoklott, mindenkit a sír szélére vonszoltak, ezreket egymás után! Minden holttest a szörnyû kínhalál, a rémület, a kétségbeesés, minden olyan halál elõtti élmény újabb példája, amelyet mi, élõk, nem ismerhetünk.

Letölthető publikációk:

Piasnica-a-nemet-Katyn726 KBPDF dokumentum2013.03.25.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius