Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
„Biztonságos Európa egy jobb világban” – Az európai biztonsági stratégia
2003.12.12.

 

Az Európai Tanács 2003. december 12-én fogadta el a Biztonságos Európa egy jobb világban címmel az európai biztonsági stratégiáját.

A dokumentum egyebek mellett azzal a célzattal készült, hogy egyfelől közös nevezőt alakítson ki az iraki beavatkozás kapcsán megosztott Európai Unióban, másfelől európai megfelelője legyen az Egyesült Államok nemzetbiztonsági stratégiájának (2002), végső soron, hogy foglalja össze az Európai Unió biztonsági érdekeinek előmozdítására vonatkozó alapelveket és célokat.

Az EU történetében első alkalommal került sor ilyen dokumentum megfogalmazására.     

A dokumentum megközelítése általános jellegű, kifejezésre juttatja az EU azon törekvését, hogy a közös kül- és biztonságpolitika területén globális szereplőként jelenjen meg a világban.

Az európai biztonsági stratégia öt pontban határozza meg a legfőbb veszélyeket, amelyekkel az EU-nak a védelem terén szembe kell néznie. Ezek a következők: a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek elterjedése, a nak örekvését atja az EU zattal készült, hogy regionális konfliktusok, az államkudarcok, a szervezett bűnözés.

Ezek közül a dokumentum szerint potenciálisan a tömegpusztító fegyverek elterjedése veszélyezteti a leginkább Európa biztonságát. Erről a kérdésről az Európai Tanács külön dokumentumot fogadott el.

Az európai biztonsági stratégia hatással volt ugyan az EU-országokban a nemzeti stratégiai irányvonalak meghatározására, a tagországok szem előtt tartották a hosszú távon felállított európai célokat, a  gyakorlatba való átültetésükre és végrehajtásukra azonban kevés erőfeszítést fordítottak. 

2007-ben francia és svéd kezdeményezésre elkezdődött az európai biztonsági stratégia újragondolása, majd 2008-ban a stratégia alkalmazhatóbbá tétele érdekében jelentés készült a stratégia végrehajtásáról és aktualizálásáról (Solana-jelentés), amelyet az Európai Tanács 2008. december 11-én elfogadott el.

Majd a 2003. évi európai biztonsági stratégia átfogó újrafogalmazására az Európai Tanács 2013. december 19–20-i ülésén került sor, amikor a tanács 22 pontban összegezte az EU álláspontját a közös biztonság- és védelempolitikára vonatkozóan.

A 2003. évi dokumentum újraközlésének forrása: A SECURE EUROPE IN A BETTER WORLD. EUROPEAN SECURITY STRATEGY. Brussels, 12 December 2003. In:  http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cmsUpload/78367.pdf

Újraközli H.J.

Letölthető publikációk:

Europai-biztonsagi-strategia-2003100 KBPDF dokumentum2013.12.24.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius