Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Szerződés a Krím és Szevasztopol Oroszországhoz csatlakozásáról
2014.03.18.

A 2013. november második felétõl mindinkább elmélyülõ ukrajnai belpolitikai válság folyamatában, 2014. február 21. után, az ország orosz többségû részeiben – különösen a Krímben – megerõsödtek a szecessziós törekvések. Párhuzamosan az ukrán válság egyre inkább nemzetközi dimenziókat is kapott: kialakult a hidegháború utáni korszak egyik legsúlyosabb konfrontációja Oroszország és az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió között. 2014. március 16-án az akkor még az Ukrajnához tartozó Krímben a lakosság nagy többsége népszavazással az Ukrajnától való elszakadás és az Oroszországhoz csatlakozás mellett döntött. Március 17-én a Krími Köztársaság függetlenségi nyilatkozatot fogadott el, 18-án pedig képviselõi szerzõdés írtak alá Moszkvában a félsziget Oroszországhoz történõ csatlakozásáról. A szerzõdést az orosz parlament alsóháza 20-án, a felsõ háza 21-én ratifikálta. Az egyezmény 2014. március 21-én lépett hatályba, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az ehhez szükséges alkotmánymódosítást. 2014. március 21-én a Krím és Szevasztopol az Oroszországi Föderáció részeivé váltak.

A szerzõdéssel számos korábbi orosz–ukrán szerzõdés okafogyottá vált, közöttük az orosz hadiflotta krími tartózkodásáról kötött orosz–ukrán megállapodás is.

Az annexió nemzetközi elfogadtatása egyáltalán nem látszik könnyûnek.

 

Putyin elnöknek a szerzõdés aláírása elõtt elmondott beszédét lásd Putyin elnök beszéde a Krím Oroszországhoz csatlakozásáról. 2014.03.18. In: Grotius online, http://www.grotius.hu/publ/displ.asp?id=NRFDMF

A szerzõdés orosz nyelvû szövegét lásd Oroszország elnökének honlapján. In: http://news.kremlin.ru/acts/20605 ; a szerzõdés preambulumát angol nyelven lásd Uo. In: http://eng.kremlin.ru/acts/6906

A dokumentumot újra közreadja: H.J.

 

Letölthető publikációk:

Szerzodes-a-krim-oroszorszaghoz-csatlakozásarol- orosz-nyelvu-szoveg213 KBPDF dokumentum2014.03.21.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius