Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Ferenc pápa 2013. szeptember elsejei felhívása Szíria és a világbékéjéért
2013.09.01.

A Szentszék a szíriai polgárháború kirobbanásától kezdve különös figyelemmel és aggodalommal követte az arab ország lakosságának egyre súlyosbodó helyzetét, különösen aggódott az ottani keresztények sorsa miatt. A maga eszközeivel – humanitárius segélyakciókkal, rendkívül intenzív diplomáciai tevékenységgel – igyekezett enyhíteni a szenvedéseket, kereste miként mozdíthatná elõ a polgárháborúból való kibontakozást.

A szíriai polgárháború a Ferenc pápa trónra lépése utáni hónapokban még inkább elmélyült, az augusztus 21-ét követõ napokban pedig közvetlenül megjelent a polgárháború nemzetközi konfliktussá szélesedésének veszélye.

Augusztus 31-én, szombat délelõtt Ferenc pápa közös kihallgatáson fogadta Tarcisio Bertone bíboros államtitkárt, Leonardo Sandri bíborost, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusát, Dominique Mamberti érseket, az államközi kapcsolatok titkárát, Peter B. Wells, Antoine Camilleri és Alberto Ortega Martin prelátusokat, az államtitkárság munkatársait. A különleges kihallgatás középpontjában a közel-keleti helyzet állt, különös tekintettel Szíriára. A találkozón – ahogy az arról kiadott közlemény fogalmaz – megvizsgálták a Szentszéknek a témával kapcsolatos lehetséges kezdeményezéseit. Nyilvánvalóan megbeszélték a pápa másnapira tervezett békefelhívását is.

A Szentatya szeptember elsején, vasárnap, az Úrangyala-imádság (Angelus) elõtt erõteljes felhívást intézett a világhoz Szíria békéjéért. A felhívás jelentõségét és várható visszhangját nagymértékben fokozta, hogy elõzõ nap este ismertette Obama amerikai elnök a Szíriával kapcsolatos döntéseit.

„Az erõszak alkalmazása soha nem vezet el a békéhez. A háború háborúért kiált, az erõszak erõszakért kiált” – figyelmeztetett Ferenc pápa. Majd ugyanazokkal a szavakkal utasította el a háborút, mint elõdei közül többen is (legutóbb II. János Pál 2003. március 16-án, az iraki amerikai intervenció kezdeténél): „Soha többé háborút! Soha többé háborút!”

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a párbeszéd a béke egyetlen útja.

Szeptember 7.-re imanapot hirdetett Szíria, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért.

(H.J.)

A felhívás újraközlésének forrása: Magyar Kurír, 2013. szeptember 2. In: http://www.magyarkurir.hu/hirek/ferenc-papa-szeptember-7-ere-bojt-es-imanapot-hirdetett-meg-sziria-es-vilag-bekejeert

 

Letölthető publikációk:

Ferenc-papa-2013-09-01-felhivasa283 KBPDF dokumentum2013.09.04.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius