Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Szóvivői nyilatkozatok a 2012. április 24-i Barroso–Orbán találkozóról
2012.04.24.

Statement by the Spokeswoman of the European Commission following President Barroso's meeting with the Prime Minister of Hungary Viktor Orbán

Reference:  MEMO/12/275    Date:  24/04/2012

"The President of the European Commission had an informal meeting with the Prime Minister of Hungary Viktor Orbán today, which took place in a constructive atmosphere.

The discussion focused on points relating to the on-going infringement proceedings launched by the Commission to ensure compliance of the Hungarian legislation with EU law. The issue of possible precautionary financial assistance to Hungary was also discussed.

President Barroso welcomed the commitments made by Prime Minister Orbán on the prompt and full implementation of the measures regarding the independence of the central bank announced by the Hungarian authorities. He also acknowledged Prime Minister Orbán's commitments on the other outstanding issues, namely on the reform of the judiciary, the data protection authority and the retirement age of judges.

The Commission will consider these matters further in its meeting tomorrow."

Forrás: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=MEMO/12/275&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

 

 

Orbán Viktor és José Manuel Barroso találkozója

2012. ápilis 24.

A mai napon Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke informális találkozón tekintették át a Magyarország és az Európai Bizottság közötti tárgyalások alatt álló ügyeket. A miniszterelnök tájékoztatást adott az Európai Bizottság elnökének a tárgyalás alatt álló ügyekben képviselt kormányzati szándékokról.

A Magyar Nemzeti Bank ügyében a kormány gyorsan és egészében meghozza az eddig megküldött megoldási javaslatoknak megfelelő intézkedéseket, mint ahogyan azt a már megkezdett parlamenti vita is bizonyítja. Ugyanakkor a kormány tovább folytatja a korábban megkezdett és biztató előrehaladást mutató konzultációt az Európai Központi Bankkal az általa felvetett, de az Európai Bizottsággal fennálló jogvitákban nem szereplő kérdésekről.

Az adatvédelmi hivatallal és a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban felmerült vitás kérdések többsége sikeresen lezárult, már csak két jogvita maradt fenn, melyekkel kapcsolatban a kormány tudomásul veszi, ha azok lezárására az Európai Bíróság eljárásában kerül sor.  Az ott megszülető döntéseket a kormány gyorsan és egészében végrehajtja.

A miniszterelnök ismételten biztosította az Európai Bizottság elnökét, hogy a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét semmi sem veszélyezteti, a kormány szándéka éppen a bíróságok függetlenségének, hatékonyságának és polgárbarát működésének megerősítése. Mindazonáltal gyorsan és egészében végrehajtjuk a Velencei Bizottság által javasolt azon lépéseket, melyeket a kormány elfogadott. Ezt a kormányzati szándékot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is megerősítette az Európa Tanács főtitkárának írott levelében. A fennmaradó nyitott kérdésekben tovább folytatjuk a konzultációt az Európa Tanács intézményeivel.

(Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője)

Forrás:

EU.KORMANY.HU Európa-politikai kormányzati honlap

http://eu.kormany.hu/orban-viktor-es-jose-manuel-barroso-talalkozoja

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius