Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
A Líbiai Egyesült Királyság alkotmánya
1951.10.07.

 

 

A második világháborút követõen, az olasz békeszerzõdés hatályba lépése után a korábbi olasz gyarmat Líbia ENSZ gyámság alá került. Az ENSZ Közgyûlése 1949. november 21-én határozatot hozott, kimondta, hogy Líbiát legkésõbb 1952. január 1-ig szuverén, független állammá kell nyilvánítani, a három líbiai tartomány képviselõibõl álló, az összehívásra kerülõ nemzetgyûlés által kidolgozandó alkotmánnyal.

A Líbia szuverenitásához függetlenségének kinyilvánításához vezetõ folyamat a holland Adrian Pelta ENSZ-megbízott felügyelete mellett a tervek szerint haladt. Az ENSZ égisze alatt számos külföldi alkotmányjogász, politológus segítette a líbiai alkotmány kidolgozását.

A három líbiai tartományból egyenlõ számban (20-20-20), kinevezés alapján bekerült képviselõk 1950. november 25-én tartották meg az alkotmányozó nemzetgyûlés elsõ, alakuló ülését.  

Az alkotmányozó nemzetgyûlés 1951. október 7-én Bengáziban fogadta el az alkotmányt, amit még aznap kihirdetett az alkotmányozó gyûlés elnöke.

Az ENSZ-gyámság Líbia fölött 1951. december 24-én meg szûnt meg, az ország Líbiai Egyesült Királyság elnevezéssel függetlenné vált, I. Idrisz trónra lépésével.

Az alkotmányt 1962. december 8-án, majd 1963. április 25-én módosították.  

1969. szeptember 1-jén a Kadhafi százados vezetésével végrehajtott államcsíny lemondásra késztette I. Idrisz királyt, az új hatalom az 1969. december 11-i  Alkotmány-proklamációval egyebek mellett eltörölte  az 1951. évi alkotmányt.

(H.J.)

A dokumentumközlés forrása: Digithèque de matériaux juridiques et politiques. In: Constitution du Royaume-Uni de Libye – http://mjp.univ-perp.fr/constit/ly1951

Letölthető publikációk:

Constitutioen-libyenne-195169 KBHTM fájl2013.11.18.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius