Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 SZÓCIKK
Nemzetközi Kapcsolatok és Stratégiai Kutatások Intézete / Institut de Relations Internationales et Stratégiques (IRIS)

Az IRIS nemzetközi kapcsolatokkal és stratégiai tanulmányokkal foglalkozó francia kutatóintézet, székhelye Párizsban van. Multidiszciplináris megközelítésben elsősorban a külpolitika, a stratégia, a biztonság és a védelem kérdésével foglalkozik. Elemzései kiterjednek egy-egy adott ország vagy földrajzi régió sajátos gazdasági, illetve szociális helyzetére is.

Az IRIS-t 1991-ben a jelenleg is igazgatói pozíciót betöltő Pascal Boniface alapította. Boniface 1986 és 1988 között a szocialista párti nemzetgyűlési képviselő volt, majd 1988 és 1992 között az akkori védelmi miniszter Jean-Pierre Chevčnement, majd Pierre Joxe, belügyi- és védelmi miniszter tanácsadója. 2003-ban nagy vitát kavart az izraeli–palesztin konfliktusról vallott nézeteivel (erősen kritizálja a konfliktust megítélésénél alkalmazott kettős mércét), a vita végül a párttagságáról való lemondásához vezettek. Az IRIS megalapításakor Boniface céljai között szerepelt, hogy a Franciaországban akkoriban még különösen gyermekcipőben járó stratégia-tudomány területén létrehozzon egy valóban független kutatóközpontot (az intézet egyesületi formában működik, bevételeit nyilvános kutatásai után, szerződések alapján, szakértői tanácsadásból és oktatásból/képzésekből gyűjti), amely képes elemezni és értelmezni és interpretálni az új problémákat. Az intézet céljai között szerepel az is, hogy párbeszédet teremtsen a tudomány különféle területein tevékenykedő szakemberek között (politikusok, közhivatalnokok, szakértők, katonai szakértők, egyetemi munkatársak). Valamint további célja az is, hogy elősegítse az emberek mind nagyobb érdeklődését a nemzetközi kapcsolatok aktualitásai iránt, és lehetővé tegye, hogy azok érthetőbbekké, átláthatóbbakká váljanak a nem szakértő közönség számára is.

Letölthető publikációk:

Nemzetközi Kapcsolatok és Stratégiai Kutatások Intézete
Institut de Relations Internationales et Stratégiques (IRIS)196 KBPDF dokumentum2009.06.02.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius