Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

CZÉKUS BÁLINT

Olasz érdekérvényesítés az európai gazdaságirányítási reform során

A 2007-ben kezdődött gazdasági-pénzügyi világválság nyilvánvalóvá tette, hogy az európai felügyeleti és előrejelző mechanizmusok alkalmatlanok voltak először a magángazdasági, majd az állami szféra adósság-válságának megelőzésére, illetve kezelésére. Az eurózóna törékenységét talán legszemléletesebben jelző, 2010 elején kirobbant görög államadósság-válság azonnali cselekvést tett szükségessé az európai politikai vezetők részéről a közvetlen fizetésképtelenség rögtönzött „vészmegoldásokkal” való elkerülése érdekében, ugyanez megismétlődött az év végén Írország, majd 2011-ben Portugália vonatkozásában, majd a piaci spekulációs nyomás elérte Spanyol- és Olaszországot is. Ezzel együtt elengedhetetlenné vált az euróra vonatkozó szabályozások és az egész európai gazdasági kormányzás konstrukciójának újragondolása, a tagállamok közti egyenlőtlen kereskedelmi, versenyképességi viszonyokkal való hosszabb távú szembenézés.

 

Olaszország pozíciója talán a legkényesebb, ugyanis a leginkább veszélyeztetett perifériaállamok és a bizonyos makrogazdasági mutatók alapján a stabilabbak csoportja határán ingadozik. Magas államadóssága alapjaiban behatárolja a mindenkori kormány politikáját: egyrészt prioritást élvez a szigorú költségvetési politika a nemzetközi spekuláció tompítása érdekében, másrészt pontosan a rendszerszintű kockázatok miatt Olaszország folyamatosan kezdeményező szerepet tanúsított a válság EU-szintű megoldását elősegítő tartós, intézményi változtatások érdekében. Azt, hogy milyen sikerrel, az alábbi tanulmány igyekszik nyomon követni.

Letölthető publikációk:

Olasz_erdekervenyesites1.2 MBPDF dokumentum2012.09.17.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius