Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 TANULMÁNY

DOMONKOS ENDRE

Helyzetkép a spanyol gazdaságról

Spanyolország, a világ tizedik és az euróövezet negyedik legnagyobb gazdasága 2011. negyedik negyedévben ismét recesszióba került, mivel a spanyol bruttó hazai termék 0,3 százalékponttal csökkent. A Nemzetközi Valutaalap 2012-ben a jobbközép-kabinet gazdasági kiigazító intézkedéseinek következtében 1,7 százalékos, míg a Banco de Espańa (Spanyol Nemzeti Bank) pedig 1,5 százalékos gazdasági visszaesést jósol. A gazdasági recesszió hatására a munkanélküliség várhatóan tovább nő az ibériai országban és 2013 elejére elérheti a 25 százalékot.

Tanulmányom célja a spanyol gazdaság szerkezeti problémáinak (magas munkanélküliség, költségvetési hiány, termelékenység alacsony színvonala) részletes elemzése. A gazdasági válság általános következményeinek rövid bemutatása mellett, megvizsgálom a spanyol bankszektor jelenlegi állapotát. Fontos szempontnak tartom a 2011. december 23-án megalakult, Mariano Rajoy által vezetett jobbközép kormány átfogó gazdasági intézkedéseinek az ismertetését, továbbá konkrét megoldási lehetőségeket vizsgálok meg, amelyek a spanyol gazdaság recesszióból történő kilábalásának előmozdítása érdekében hatnak. Ugyanakkor a választási eredmények következményeivel, a spanyol belpolitikai helyzet átfogó értékelésével nem kívánok részletesen foglalkozni. A vizsgálódás középpontjában a jelenkori spanyol gazdaság makrogazdasági problémái mellett a jobboldali kabinet átfogó gazdasági intézkedéscsomagjának az értékelése áll.

Letölthető publikációk:

Helyzetkep_a_spanyol_gazdasagrol499 KBPDF dokumentum2012.05.09.

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius