Hugo Grotius
Biztonságpolitika
Civilizációk
Diplomáciatörténet
Egyetemes történet
Európa
Geopolitika
Magyar külpolitika
Nemzetközi jog
Nemzetközi
  politikaelmélet
Nemzetközi politika
Világgazdaság

Könyvtár
E-könyvtár

Tanulmányok
Közlemények
Dosszié
Vita
Kommentárok
Beszámolók
Krónika
Könyvekről
Lexikon
Dokumentum-tár
Térképek
Mondások

Szerzőink
Legfrissebb

e-mail:
jelszó:

HUGO GROTIUS (Huig de Groot), a modern természetjogi felfogás és a modern politikai irodalom egyik megteremtője, aki a természet-jogon alapuló nemzetközi jog alapjait fektette le. »»

Keresés:
HONLAP SZERKESZTŐSÉG IMPRESSZUM BEKÖSZÖNTŐ LEVÉL NEKÜNK
 DOKUMENTUM
Martonyi János külügyminiszter ungvári beszéde
2014.03.01.

 

A kárpátaljai magyarságot érő legkisebb bántásra is azonnal reagálni fogunk

2014. március 1. 10:28

 

A súlyos helyzetben lévő kárpátaljai magyaroknak most újabb veszélyekkel kell szembenézniük, de mi nem fogunk szó nélkül hagyni semmit, a legkisebb bántó szóra, sértésre is azonnal reagálni fogunk – jelentette ki Martonyi János külügyminiszter 2014 március 1-én Ungváron.

A kijevi és donyecki látogatása után Kárpátaljára érkezett Martonyi János szombat reggel Ungváron az utóbbi hetek ukrajnai összecsapásaiban életüket vesztettek emlékére és a sebesültek gyógyulásáért tartott szentmisén vett rész a Szent György templomban. A szertartás után elmondott beszédében hangsúlyozta: Kárpátalja többvallású és nemzetiségű vidék, s a jelenlegi nehéz helyzetben nagyon fontos, hogy a különböző nyelveket beszélők szót értsenek egymással. Még fontosabbnak nevezte, hogy az egy nyelvet beszélők megértsék egymást.

Az elmúlt hetek eseményeiben elhunytakról megemlékezve úgy fogalmazott: reméli, hogy a legdrágább kincsük, az életük feláldozása nem volt hiábavaló, s lehetővé válik egy új, jobb világ felépítése, amelyben a kárpátaljai magyarok is részt fognak vállalni.

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy négy éve, a kormány megalakulásakor a maga részéről a nemzetpolitika lényegét a „Ne bántsd a magyart!” jelszóval határozta meg, ami szerinte most különösen időszerű. Kárpátalján a magyarok a jelenleg egyszerre félnek és remélnek – fogalmazott, emlékeztetve, hogy az anyaország igen nagy tisztelettel tekint erre a közösségre, amely a legnehezebb helyzetben van. Ráadásul most újabb veszélyekkel kell szembenéznie, „ezért egy kicsit hangosabban fogjuk mondani, hogy Ne bántsd a magyart!, s elsősorban erre a közösségre fogunk gondolni” – mutatott rá.

Martonyi János hangsúlyozta: „nem fogunk szó nélkül hagyni semmit, a legkisebb bántó szóra, sértésre is azonnal reagálni fogunk. Kérjük ebben mindenki segítségét, kérjük a jelzéseket, s mi mindig segíteni fogunk, ha erre szükség lesz.”

Beszédének zárásaként a külügyminiszter egységre, összefogásra szólította a kárpátaljai magyarságot annak érdekében, hogy a közösség megmaradjon szülőföldjén.

Martonyi Ungváron megbeszélést folytat Kárpátalja megye vezetőjével, Ivan Balogával, a megyei tanács (közgyűlés) vezetőjével, megkoszorúzza Petőfi Sándor szobrát, majd Beregszászra utazik, ahol felkeresi a magyar főiskolát és a kárpátaljai magyarság vezetőivel találkozik.

(MTI)

Forrás: A Külügyminisztérium honlapja. In http://www.kormany.hu/hu/kulugyminiszterium/hirek/a-karpataljai-magyarsagot-ero-legkisebb-bantasra-is-azonnal-reagalni-fogunk

 

GROTIUS KÖNYVTÁR

ERASMUS & Co.

Studies on Political Islam and Islamic Political Thought

Európa és a világ

Az európai történelem eszméje

Az iszlám Európában

Európa és Ázsia. Modernizáció és globalizáció

Iszlám és modernizáció a Közel-Keleten

Nemzetközi
kapcsolatok
története
1941-1991

Új világrend? Nemzetközi kapcsolatok a hidegháború utáni világban

© 2024 Grotius